Konjević: Ni najbolja oprema ne garantuje da neće biti zloupotreba

Konjević tvrdi da će kontrolama pokušati da smanji mogućnost neovlašćenog prisluškivanja
108 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 18:05h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, rekao je “Vijestima” da je neophodno ulagati u opremu koju Uprava policije koristi za mjere tajnog nadzora (MTN), ali je naglasio da ni najsavremenija tehnika na isključuje mogućnost zloupotreba u tom poslu.

“Mora se dodatno ulagati i osavremeniti oprema i time na minimum svesti mogućnost neovlašćene primjene MTN. Investicije u ovoj oblasti biće jedan od prioriteta u radu Ministarstva, kako bismo i u ovoj oblasti obezbijedili evropske standarde. MUP će detaljno ispitati svaku sumnju u nezakonitu primjenu mjera, jer, ma koliko postojale procedure, pravila i sofisticirana oprema, svjesni smo da su greške moguće gdje god postoji i ljudski faktor”, saopštio je Konjević “Vijestima”.

Unutrašnja kontrola MUP-a krajem februara sprovela je istragu o eventualnim zloupotrebama tokom korišćenja mjera tajnog nadzora u Upravi policije, ali tada nijesu nađeni čvrsti dokazi da je u tom sektoru neko mimo zakona prisluškivao.

Zvaničan stav u izvještaju službenika Unutrašnje kontrole, međutim, ne znači da zloupotreba u Odsjeku za posebne provjere nije bilo ranijih godina, jer tehnička oprema ostavlja mogućnost da se telefoni i mejlovi lokalnih provajdera mogu prisluškivati, a da to ne bude registrovano u zvaničnom IT sistemu.

Nezavisni ekspert Evropske komisije Mauricio Varaneze, nedavno je u Izvještaju napisao da se prisluškivanje komunikacija može zloupotrijebiti na nekontrolisan način i da su zbog toga potrebne hitne izmjene i dopune zakona.

MUP će detaljno ispitati svaku sumnju u nezakonitu primjenu mjera, jer, ma koliko postojale procedure, pravila i sofisticirana oprema, svjesni smo da su greške moguće gdje god postoji i ljudski faktor - kazao je Konjević “Vijestima”

Varanezea je angažovala EK da bi sproveo petodnevnu procjenu trenutnog stanja u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

“Čitalac treba da zna da (policijsko odjeljenje za posebne provjere) SVS posjeduje specifičan aparat i tehničke kapacitete da replikuje podatke crnogorskih provajdera, uključujući podatke o telefonskim brojevima, SMS/MMS i lokalizaciju korisnika. To znači da SVS ima tehničku mogućnost da prisluškuje telefonske razgovore i imejlove svih korisnika lokalnih provajdera sa jednim 'klikom', potencijalno bez naloga suda. Takođe, naglašeno je da taj aparatus ne evidentira LOGs i stoga SVS može zloupotrebljavati cijeli sistem i imati kontrolu”, naveo je Varaneze.

Konjević je naglasio da je za sprečavanje zloupotreba ključna i dosljedna primjena zakonskih propisa i procedura. Za taj dio odgovorna je radna grupa Ministarstva pravde, koja je trebalo da dostavi Vladi izvještaj o tome šta se sve mora mijenjati u Zakonu o krivičnom postupku, a posebno za dio primjene mjera tajnog nadzora.

Konjević je najavio da će korišćenje opreme za MTN ubuduće biti pod stalnim monitoringom, jer je to istražna procedura koja “zadire u ljudska prava”.

“Njihovo korišćenje mora biti pod snažnim i konstantnim monitoringom i kontrolom kako Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije tako i Skupštine Crne Gore. Unutrašnja kontrola je u februaru ove godine sprovela nadzor nad radom Odsjeka za posebne provjere, prvi put od kada je formiran 2007. godine. Nedugo zatim, u kontroli su bili i poslanici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost. Kontrolisano je korišćenje MTN u periodu od 01.11.2011. do 06.03.2013. godine i nalazi Unutrašnje kontrole su pokazali da nije bilo nepravilnosti u dijelu neovlašćene primjene mjera”, naveo je on.

Prvi čovjek MUP-a naglasio je da je u potpunosti otvoren za saradnju sa članovima tog odbora kako bi proceduru u primjeni MTN dostigli standarde policija zemalja EU.

“Ministar unutrašnjih poslova i direktor policije će insistirati na dosljednoj primjeni zakona i kontinuiranom, širokom monitoringu rada u Odsjeku za posebne provjere. Vjerujemo da ćemo i u Odboru za bezbjednost imati partnera u nastojanjima da ovaj segment rada policije obezbijedi adekvatne rezultate uz puno poštovanje ljudskih prava”, tvrdi Konjević.

Akcionim planom (AP) za poglavlje 24, koje se tiče pravde, slobode i bezbjednosti, država se obavezala da obezbjedi veliki novac za opremanje Odsjeka za borbu protiv organizovanog i Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta materijalno-tehničkim sredstvima.

Kako piše u tom tekstu, novac za vozila, IT i opremu za zaštitu i prikupljanje dokaza... planiraju da obezbjede iz državnog budžeta, ujedno aplicirajući i za sredstva iz fondova Evropske unije.

Gotovo 2.000.000 eura, prema istom dokumentu, država će izdvojiti u periodu od 2013. do 2019. godine da bi se Odsjek za posebne provjere, takozvano "ušno odjeljenje", opremilo u skladu sa evropskim standardima.

Za posao nabavke IT i opreme posebne namjene za sprovođenje istraga i nadzora, audio, video i GPS uređaja, unaprijeđenja nadzora telekomunikacija i Interneta, vozila biće zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nešto manje novca - 1.720.000 eura, potrošiće se iz budžeta, prema planu, na održavanje opreme i softvera.

Odjeljenje za posebne provjere u Upravi policije

Zvanično lani slušali 185 osoba

Službenici Odsjeka za posebne provjere prošle godine zvanično su na mjerama tajnog nadzora imali 185 osoba, koje su po odluci viših sudova u Bijelom Polju i Podgorici prisluškivane. Nakon tajne obrade, protiv 25 osoba donijeta je naredba za sprovođenje istrage, a protiv 39 se odustalo od istrage jer tajno praćenje i prisluškivanje nije dalo rezultate.

Zvanični podaci za 2012. godinu su da je protiv 78 osoba, na osnovu MNT, nastavljen postupak izviđaja, dok se protiv 43 osobe MTN i dalje sprovode ili su u međuvremenu istekle.

Država planira da na opremanje

Odsjeka za borbu protiv organizovanog i Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta materijalno-tehničkim sredstvima, za četiri sljedeće godine potroši 1.680.000 eura. To piše u Akcionom planu (AP) za poglavlje 24, koje se tiče pravde, slobode i bezbjednosti.

Kako se navodi u tekstu, novac za vozila, IT i opremu za zaštitu i prikupljanje dokaza... planiraju da obezbjede iz državnog budžeta, ujedno aplicirajući i za sredstva iz fondova Evropske unije.

Gotovo 2.000.000 eura, prema istom dokumentu, država će izdvojiti u periodu od 2013. do 2019. godine da bi se Odsjek za posebne provjere, takozvano "ušno odjeljenje", opremilo u skladu sa evropskim standardima. Za posao nabavke IT i opreme posebne namjene za sprovođenje istraga i nadzora, audio, video i GPS uređaja, unaprijeđenja nadzora telekomunikacija i Interneta, vozila biće zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Nešto manje novca - 1.720.000 eura, potrošiće se iz budžeta, prema planu, na održavanje opreme i softvera.

Galerija

Bonus video: