Korona okreće život naopačke

Zabranjen rad ugostiteljskih objekata, kladionica, dječjih igraonica, fitnes centara, restrikcije i u trgovačkim centrima...
60625 pregleda 74 komentar(a)
Posebne mjere i na graničnim prelazima: Juče na prelazu Božaj ka Albaniji, Foto: Boris Pejović
Posebne mjere i na graničnim prelazima: Juče na prelazu Božaj ka Albaniji, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2020. 10:29h

Nakon što je u petak donijeta odluka da škole i univerziteti od danas privremeno obustavljaju nastavu, nacionalni tim za zarazne bolesti usvojio je juče dodatne mjere protiv širenja novog virusa korona i privremeno zabranio rad ugostiteljskih objekata, dječjih igraonica, fitnes i tržnih centara, kafića, kladionica...

To je, pored ostalog, odlučeno juče na vanrednoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, koji je donio nove mjere za zaštitu građana i države od širenja virusa korona.

U Crnoj Gori dosad nije registrovan nijedan slučaj virusa, a nove mjere na snazi su od ponoći.

Naredba o dopuni mjera koje je sinoć usvojilo Nacionalno tijelo objavljena je u nedjelju veče u Službenom listu i može se naći na veb sajtu sluzbenilist.me.

“U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu koronavirusa, spriječimo širenje i obezbijedimo najbolje moguće medicinsko zbrinjavanje”, poručio je nakon sjednice potpredsjednik Vlade Milutin Simović na konferenciji za medije.

pres nac
Sa sinoćnje konferencije za medije Nacionalnog tijela(Foto: Boris Pejović)

Prema novim mjerama, privremeno će biti obustavljen i rad disko i noćnih klubova, ugostiteljskih objekata - kafića, restorana... osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka. Simović je pozvao građane da prijave sve koji se ne budu pridržavali predviđenih mjera.

Među novim mjerama koje su juče usvojene je i obavezna samoizolacija od 14 dana za državljane Crne Gore i strance sa stalnim boravkom koji dolaze iz inostranstva. Mjera se sprovodi na osnovu rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Dodatne mjere Nacionalnog tijela podrazumijevaju i privremenu zabranu ulaska u Crnu Goru svim strancima, osim onima sa prijavljenim boravištem i vozačima koji prevoze robu.

“Promet roba za potrebe Crne Gore, kao i tranzit, ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, pooštrenog zdravstveno-sanitarnog nadzora, ili mjera karantina prema licima koja upravljaju prevoznim sredstvima za transport roba”, kazao je Simović.

Granice neće biti zatvorene za državljane Crne Gore i, dodao je on, posebna pažnja biće posvećena vraćanju kućama onih koji se zbog posla, studija... trenutno nalaze u drugim državama.

božaj granica
Posebne mjere i na granicama: Juče na prelazu Božaj ka Albaniji(Foto: Boris Pejović)

U narednim danima, biće ograničen i broj kupaca u prodajnim objektima, tako će na 10 kvadrata moći da se nađe samo jedan kupac. U prodajnom objektu, prema novim mjerama, nezavisno od površine, neće moći da boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme.

Od trgovaca se očekuje da obezbijede rastojanje između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima na najmanje dva metra. Onima koji u poslu imaju kontakt sa građanima, preporučeno je da obezbijede zaštitnu opremu za zaposlene.

“Želimo da ostanemo dio Evrope koji nema virusa i pokažemo da svi zajedno imamo mogućnost da spriječimo pojavu i širenje ove bolesti u Crnoj Gori”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, dodajući da uspjeh zavisi od svih - institucija, privrede i građana.

“Svako od nas da pojedinačno doprinese tome. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili”, rekao je Mugoša.

Odgovarajući na pitanja o spremnosti zdravstvenih radnika, te da li raspolažu i zaštitnom opremom u slučaju pojave virusa korona, direktor Kliničkog centra Jefto Eraković rekao je da u toj zdravstvenoj ustanovi raspolažu opremom “prema svim svjetskim standardima”.

“Što se tiče zdravstvenog sistema i KC, zaštitne opreme, kadra... građani mogu biti potpuno mirni”, kazao je Eraković.

bokeš
Bašte kafića juče bile uglavnom prazne(Foto: Boris Pejović)

Prvi čovjek crnogorske policije Veselin Veljović kazao je da će Uprava policije u narednim danima raditi na obezbjeđenju naredbe.

“Odlučno ćemo raditi na sankcionisanju svih odgovornih”, poručio je Veljović. Članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti razmatrali su i pitanje željezničkog i javnog saobraćaja, rada kozmetičkih salona, ali za sada ne postoje mjere koje se odnose na ograničenja i zabrane u toj oblasti.

Više prevoznika kontaktiralo je redakciju “Vijesti” navodeći da su zaglavljeni na graničnim prelazima u drugim državama, pored ostalih, u Italiji i Sloveniji, te da dan i noć provode u šleperima, bez informacija o tome da li i kako mogu da se vrate u Crnu Goru.

Iz Ministarstva ekonomije poručili su da su svjesni tog problema, da situacija na terenu zavisi i od država u kojima se crnogorski državljani nalaze, ali da će obezbijediti kontakt telefon na koji bi prevoznici mogli da im se obrate za odgovore i podršku.

“U komunikaciji smo sa institucijama različitih država, kako bismo obezbijedili nesmetan prevoz roba”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ponovila je navode da nema razloga da se stvaraju zalihe namirnica.

“U komunikaciji smo sa Privrednom komorom, privrednicima.. i bez obzira na odluke bilo koje države, naše tržište neće biti ugroženo”, poručila je Sekulić.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti kazali su da će premijer Duško Marković pokrenuti regionalnu inicijativu kako bi zainteresovane države u regionu “definisale najbolje odgovore na zajedničke potrebe”.

Sekulić je najavila i da će od danas, na dnevnom nivou, tržišni inspektori na terenu pratiti da li trgovci mijenjaju cijene osnovnih životnih namirnica i u skladu sa tim eventualno donijeti i naredbu kojom će ograničiti maloprodajne cijene.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović obišao je juče bolnicu u Baru, koja je određena da bude regionalni centar za jug Crne Gore u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa. Saopšteno je da je uprava bolnice napravila akcioni plan prijema i liječenja pacijenata, sa preciznim nalozima za svaku proceduru i postupanje svakog zaposlenog. Infektivno odjeljenje bi, kako je saopšteno, imalo 100 kreveta, od toga 12 intenzivne njege sa šest respiratora, kazali su da je još šest u postupku nabavke, a na raspolaganju su i dva aparata za hemodijalizu.

Poslodavci da roditeljima omoguće da ostaju kod kuće

Svaki poslodavac - u privatnom i državnom sektoru, u obavezi je da ispoštuje naredbu prema kojoj se jednom od roditelja koji imaju djecu mlađu od 11 godina tokom trajanja privremenih mjera obezbijedi boravak u svojoj kući. Ta mjera usvojena je još u petak, ali neki roditelji tvrde da im poslodavci kažu da se to ne odnosi na privatni sektor.

Simović je kazao da su svi u obavezi da poštuju mjeru, da niko nema prava da je ospori i da će u narednim danima propisati procedure i način prijavljivanja.

“Od ponedjeljka taj režim važi za sve roditelje, da djeca ne ostaju sama u kućama, već da budu u svojim domovima, sa svojim roditeljima”, kazao je on.

Lekcije na YouTube servisu, Viberu i na televiziji

Ministarstvo prosvjete ovih dana će izraditi i distribuirati svim školama uputstvo o načinima komunikacije i praćenju materijala za vrijeme obustave nastave. Uputstvo će, kako su kazali iz resora Damira Šehovića, služiti da se olakša i usmjere komunikacija, razmjena materijala, predavanja...

“Komunikacija tokom obustave nastave bi, između ostalog, trebalo da uključuje snimanje i emitovanje video-materijala, koji bi bio emitovan na YouTube servisu. Resor prosvjete danas će se sastati i sa čelnicima televizija, kako bi dogovorili mogućnost emitovanja dijela nastavnog sadržaja putem medija.

Plan komunikacije uključivaće i razmjenu materijala putem Vibera, e-platforme... Kazali su i da će naknadno objaviti i plan nadoknade nastave.

Bonus video: