Kosović: Povucite odluku i prestanite da uznemiravate građane, utvrdite ko ih je ugrozio

"Vijesti su uvijek i uvijek će preuzimati odgovornost za svoje postupke, radi građana i javnog interesa, a ne radi bilo kog centra moći
41779 pregleda 37 komentar(a)
Srdan Kosović
Srdan Kosović
Ažurirano: 22.03.2020. 18:00h

Glavni i odgovorni urednik „Vijesti“ Srdan Kosović oglasio se povodom optužbe Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela da su „Vijesti“ objavile „fakenews“.

Reagovanje Kosovića prenosimo u cjelosti:

„Kada je Nacionalno koordinaciono tijelo objavilo informaciju da će objavljivati imena ljudi kojima je određena mjere obavezne samoizolacije, dobar dio javnosti je pomislio da se radi o lažnoj informaciji. Isto je bilo i kada je nakon reagovanja više nevladinih organizacija, NTK ipak odlučilo da to uradi. Međutim, ta, u najmanju ruku, kontroverzna odluka i dalje je na snazi, a Vlada, nažalost, nastavlja da prebacuje odgovornost na tuđa pleća, kao što je to uradila sinoć prebacivanjem odgovornosti na građane.

Skrinšotovi dokumenta su se proširili društvenim mrežama
Skrinšotovi dokumenta su se proširili društvenim mrežama

U potpunosti podržavamo namjeru da se ispita kako je spisak sa osjetljivim ličnim podacima dospio u javnost. Kad već Vlada tvrdi da to nije uradila, i ako je to tačno, mi tvrdimo da je to moglo doći samo od državnog službenika ili organa koji imaju pristup takvom spisku. Na društvenim mrežama, na kojima se redovno kontrolišu objave rečeno je da je spisak bio dostupan na sajtu Vlade, te da je potom uklonjen. Veliki broj građana u posjedu je ovog spiska, objavljivali su skrinšotove iz njega na društvenim mrežama, a Vlada je reagovala tek nakon 12 sati iako je u ranijim sličnim slučajevima reagovala u mnogo kraćem roku. Ne želim da vjerujem da Vlada produkovanjem priče o fake newsu, želi da se izvuče iz neprijatne situacije, pa je jedini način da se otkloni sumnja utvrđivanje ko je objavio taj spisak. Još je važnije da Vlada povuče spornu odluku da bi se spriječila šteta zajednici i pravnom poretku i prestalo sa uznemiravanjem građana Crne Gore.

Vijesti su bez ikakve sumnje pokazale da se bore protiv dezinformacione kampanje i da proaktivno djeluju u cilju objektivnog izvještavanja. I u ovom konkretnom slučaju, kada su Vijesti objavile da je u prvi mah Vlada objavila spisak sa osjetljivim podacima, a potom ga uklonila, Vijesti su reagovale kada se pojavila i najmanja sumnja da to nije tačno i dovoljno precizno i uklonile sporni dio teksta i prije reakcije Vlade na Twitteru. Da su Vijesti htjele da dezinformišu, logično bi bilo da insistiramo na tačnosti informacije, a ako se utvrdi da Vlada ili bilo koji Vladin organ ili službenik nijesu imali veze sa objavom spiska, Vijesti će se izviniti.

Preciznosti radi u štampanom izdanju koleginica Damira Kalač dala je precizne podatke sa osvrtom nadležne agencije i civilnog sektora na informaciju i ona nije u tekstu pominjala spisak koji sadrži osjetljive lične podatke.

Izmjenu na tekstu koji je na online verziji bila dostupna svega par sati napravio sam upravo ja kao glavni i odgovorni urednik, a tehničkim propustom nije dopisan autor.

Vijesti će nastaviti sa objektivnim izvještavanjem i hvatanjem u koštac sa najizazovnijim temama i problemima, a onaj ko izbjegava da uradi svoj posao neće ni doći u poziciju da pogriješi. Vijesti su uvijek i uvijek će preuzimati odgovornost za svoje postupke, radi građana i javnog interesa, a ne radi bilo kog centra moći“, poručio je Kosović.

Bonus video: