Kraj remonta barske i nikšićke pruge

Predsjednik odbora direktora ŽICG Zarija Franović kazao je da je trenutno glavni prioritet da se pruga što prije učini prohodnom, ali nije rekao kada će se to desiti
94 pregleda 0 komentar(a)
Franović i Lukšić, Foto: Luka Zeković
Franović i Lukšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2012. 18:11h

Predsjednik Vlade Igor Lukšić kazao je da je za ovu godinu, kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi, posebno značajno što će se završiti generalni remont pruge Bar-Vrbnica i remont i elektrifikacija pruge Podgorica-Nikšić.

On je nakon posjete Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) podsjetio da je prethodnih mjeseci u željeznici investirano mnogo, nešto iz donacija, nešto iz kredita.

"Sva ulaganja imaju za cilj da se brzina na cijeloj pruzi podigne na 80 kilometara. Potrebno je da se jednaka dinamika ulaganja desi i u Srbiji kako bi naša pruga u potpunosti imala efekat koji treba da ima", kazao je Lukšić, dodajući da na glavnoj pruzi nije rađen generalni remont od puštanja u saobraćaj 1976. godine.

Iz Željezničkog prevoza (ŽPCG) je saopšteno da je, nakon višednevne pauze, uspostavljen željeznički saobraćaj između Crne Gore i Srbije

"U ovom trenutku koristi se samo 20 odsto onoga što je potencijal pruge. Zahvaljujući svim ulaganjima nadam se da ćemo podstaći robni promet. Željeznička infrastruktura je u prethodnom periodu i tokom vanrednog stanja pokazala visok nivo organizovanosti i, nažalost, dok lavine i usovi nijesu ozbiljnije poremetili saobraćaj bila jedna od osovina transporta prema sjeveru. Nadam se da ćemo vrlo brzo u potpunosti vratiti promet na prugu", rekao je Lukšić, dodajući da je ŽIGC na pravome putu i da može biti primjer i u regionu.

Prioritet da pruga što prije bude prohodna

Predsjednik odbora direktora ŽICG Zarija Franović kazao je da je trenutno glavni prioritet da se pruga što prije učini prohodnom, ali nije rekao kada će se to desiti.

"Zaista maksimalno i posvećeno radimo. Prošli smo Lutovo. Moji ljudi su pješke stigli do zatrpanih mašina, tako da očekujemo mnogo bolje rezultate i infromacije za sve što vas interesuje možda čak i večeras, ali bolje neka to ostane ipak za sjutra. Radimo na otvaranju pruge, pokrenuli smo mehanizaciju od Kolašina prema Kosu i Trebešici. Osposobili smo već juče od Bijelog Polja do granice sa Srbijom i do Mojkovca i danas smo već nekoliko kilometra krenuli od Mojkovca preme Trebaljevu i Kolašinu i nadam se dobrim infromacijama sa terena“, rekao je Franović.

Vozom jednom dnevno Bijelo Polje - Beograd

Iz Željezničkog prevoza (ŽPCG) je saopšteno da je, nakon višednevne pauze, uspostavljen željeznički saobraćaj između Crne Gore i Srbije.

"Između Bijelog Polja i Beograda uspostavljen je putnički saobraćaj i za sada saobraća po jedan voz u oba praca. Iz Bijelog Polja za Beograd voz polazi 22:35, a stiže u 5:53. Iz Begrada za Bijelo Polje u 9:10, a stiže u 16:50", saopšteno je iz ŽPCG.

U Prevozu kažu da su „u cilju skraćenja vremena potrebnog za normalizaciju putničkog saobraćaja i povećanja bezbjednosti putnika na stanicama i pristupu vozovima, zaposleni ŽPCG pomagali kolegama iz Željezničke infrastrukture“.

"Željeznički prevoz je u saradnji sa Železnicama Srbije obezbijedio lokomotivu kojom je provjerena mogućnost saobraćaja lokomotiva između Bijelog Polja i Mojkovca, kao i obezbjeđena prohodnost kolosjeka u stanici Bijelo Polje i ukrsnici Kruševo", kažu u Prevozu.

Bonus video: