Krali iz depoa Pravnog fakulteta da bi mijenjali radove

Predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO) ranije su iskazali sumnju da je upravo ta tri rada suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta (PF) Bojana Lakićević Đuranović, tokom izbora u profesorsko zvanje prikazala kao svoja
18909 pregleda 30 komentar(a)
Radovi u biblioteci na broju, ali su neki drugačiji nakon obijanja depoa: Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović
Radovi u biblioteci na broju, ali su neki drugačiji nakon obijanja depoa: Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović

Tri studentska rada zamijenjena su tokom provale u depo Pravnog fakulteta, sredinom decembra prošle godine.

To proizilazi iz izvještaja Komisije za popis bibliotečke građe u depou, koja je formirana nakon što je depo obijen 16. decembra.

Predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO) ranije su iskazali sumnju da je upravo ta tri rada suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta (PF) Bojana Lakićević Đuranović, tokom izbora u profesorsko zvanje prikazala kao svoja.

Dokument, u koji su “Vijesti” imale uvid, usvojen je na elektronskoj sjednici Vijeća PF.

Komisija je utvrdila “da se sva tri deponovana primjerka specijalističkih radova razlikuju u odnosu na skenirane verzije specijalističkih radova”.

Komisija precizira da je nevladina organizacija CGO 29. novembra 2019. uputila dopis rektoru Univerziteta Crne Gore Danilu Nikoliću, predsjednici Naučnog odbora Ireni Orović i dekanki PF Aneti Spaić, u kome zahtijevaju da se radovi koje je Lakićević Đuranović u referatu za izbor u zvanje navela kao autentično svoje, uporede sa radovima studenata čiji je bila mentor.

Navodi se da je dekanka Spaić, rješavajući po zahtjevu CGO, tražila da se ti radovi skeniraju, a potom vrate u depo PF.

CGO je ranije od menadžmenta UCG i PF tražio i da pokrenu postupak protiv suspendovane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović zbog sumnje da je dostavila netačne i neistinite podatke prilikom podnošenja dokumentacije za izbor u naučno zvanje.

Riječ je o radovima njenih nekadašnjih studenata - “Prednosti i nedostaci članstva u Evropskoj uniji” (2015), “Položaj Evropske komisije u institucionalnom sistemu EU” (2016) i “Izazovi i očekivanja Crne Gore na putu ka EU” (2015).

„Navedena tri rada 16. 12. 2019, nakon što je uočeno obijanje u depou biblioteke, izuzeti su iz depoa... Radi potpunijeg utvrđivanja, kontaktirani su studenti, autori specijalističkih radova, sa molbom da putem mejla dostave sopstvene verzije radova“, navodi u izvještaju četvoročlana komisija PF, na čijem je čelu bila profesorica Ljiljana Jokić.

Navodi se i da je Komisija izvršila uvid u ukupan broj specijalističkih radova pohranjenih u depou, ali i uporedila skenirane radove sa onima koji su se u biblioteci zatekli nakon što je obijena.

Komisija je konstatovala i da su dva od tri studenta poslala mejlom svoje radove i da su oni identični sa verzijama koje su ranije bile pohranjene u depou i skenirane po zahtjevu CGO.

Međutim, Komisija je utvrdila i da se radovi koji su nađeni u depou nakon što je obijen, „razlikuju u odnosu na ranije skenirane verzije specijalističkih radova“. „Komisija je bez dubljeg zalaženja u sadržinu pomenutih radova, utvrdila da su verzije iz depoa okrnjene u odnosu na skenirane/studentske verzije, što se najbolje vidi kod rada Zorane Dragović (’Položaj Evropske komisije u institucionalnom sistemu EU’), kod kojeg je broj riječi 6.966, dok je u studentskoj verziji 9.809...“, stoji u izvještaju.

Pored toga, navodi se u dokumentu, nedostaju boldovani djelovi teksta, ključne riječi, različito je navedena literatura, izmijenjena je pozicija pečata...

„Iz svega gore navedenog, Komisija je zaključila da se sva tri deponovana primjerka specijalističkih radova razlikuju u odnosu na prethodno skenirane/studentske verzije“, zaključuje se u izvještaju.

U podgoričkom Osnovnom sudu u toku je suđenje protiv Lakićević Đuranović, po krivičnoj prijavi CGO, zbog predstavljanja specijalističkog rada studenta Đorđija Drinčića kao svog autorskog.

Sutkinja Nada Rabrenović na nedavnom ročištu saopštila je da će se u roku od osam dana odrediti prema zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva - da se sud obrati Etičkom komitetu Crne Gore i zatraži informaciju u kojoj je fazi predmet utvrđivanja akademskog integriteta suspendovane profesorice PF.

Etički komitet razmatra pet radova profesorice PF

Predlog za utvrđivanje akademskog integriteta Bojane Lakićević Đuranović stigao je na razmatranje Etičkom komitetu, potvrdio je to za „Vijesti“ predsjednik tog tijela, profesor Bogdan Ašanin. „Naime, prvi predlog je stigao početkom novembra 2019. za jedan publikovani rad. Početom decembra stigao je od UCG predlog za utvrđivanje akademskog integriteta za četiri publikovana rada iste profesorice. Etički komitet je započeo proces razmatranja oba predloga. Rok za donošenje odluke, zaključka ili mišljenja u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu je šest mjeseci od podnošenja predloga. Po donošenju odluke, zaključka ili mišljenja, isti će biti javno objavljeni na sajtu Etičkog komiteta, koji se nalazi u okviru zvaničnog sajta Ministarstva prosvjete. U skladu sa Poslovnikom o radu Etičkog komiteta u toku postupka utvrđivanja eventualnog kršenja akademskog integriteta nijesmo u mogućnosti da dajemo više informacija“, kazao je Ašanin „Vijestima“.

„Prvi put čujem za izvještaj”

Lakićević Đuranović saopštila je juče “Vijestima” da prvi put čuje za izvještaj Komisije za popis bibliotečke građe u depou.

“Obavještavam Vas da prvi put čujem za navedeni izvještaj, te o njegovoj sadržini nijesam obaviještena. Kako sam rješenjem o suspenziji broj 01-3127/1 od dana 30. septembra 2019. privremeno udaljena sa posla na UCG, ja od toga dana ne idem na Pravni fakultet i nemam bilo kakvih informacija o dešavanjima na Fakultetu”, piše u odgovoru Lakićević Đuranović.

Bonus video: