Kristina Lapčević odgovorila Branki Bošnjak: Umjesto da provjeri, ona me vrijeđa

201 pregleda 2 komentar(a)
Kristina Lapčević
Kristina Lapčević
Ažurirano: 04.09.2014. 17:37h

Povodom teksta pod naslovom “Omalovažavate stručnjake, idite”, objavljenog juče u “Vijestima”, u kojem poslanica DF-a Branka Bošnjak proziva ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, reagovala je Kristina Lapčević, načelnica Odjeljenja za ekonomske analize u ministarstvu: “Bošnjak u otvorenom pismu ministru tvrdi da je osobi bez iskustva povjerio rukovođenje radnom grupom za pregovaračko poglavlje 11, koje se odnose na oblast poljoprivrede, čime je, kako misli Bošnjak, potcijenio evropske integracije CG u ovoj oblasti.

Nije tačna izjava gospođe Bošnjak da je za 'šefa radne grupe za Poglavlje 11 postavljena osoba bez ikakvog iskustva, ne samo u pregovorima...' Niti je tačno da sam 'počela sa radom u Ministarstvu poljoprivrede, po dolasku ministra Ivanovića'. Gđa Bošnjak, umjesto da provjeri informacije, olako, a zarad ostvarivanja dnevno-političkih poena, grubo vrijeđa nekoga ko savjesno i profesionalno radi svoj posao i to veoma uspješno. Imam 15 godina iskustva u državnoj upravi. Radila sam u ministarstvima trgovine, za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije, gdje sam bila jedna od prvih saradnica tadašnjih ministarkiSlavice Milačić, a potom i Gordane Đurović.

Radila sam u Upravi carina i od strane Vlade imenovana za predstavnika CG u Zajedničkoj carinskoj kancelariji u Beogradu, koja je formirana na zahtjev EK. Bila sam predstavnica Crne Gore u više međunarodnih radnih grupa. Kao predstavnica Crne Gore u Radnoj grupi Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope pregovarala sam sve bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama JIE.

Pregovarala sam sporazume sa Rumunijom i Bugarskom. Smatram da sam uspješno obavila posao, jer je bilo pitanje da li će Crna Gora uopšte uspjeti da ponovo ispregovara sporazume koje je tadašnja savezna administracija pregovarala u ime Crne Gore i to nanačin da nijedan strateški crnogorski proizvod nije bio obuhvaćen tzv. listama osjetljivih proizvoda, a što se prije svega odnosilo na poljoprivredne proizvode...Radila sam na izradi brojnih strateških dokumenata, zakona, podzakonskih akata, informacija za Vladu, Platformi za pregovore.

Što se tiče stručnosti iz oblasti poljoprivrede, pregovori u toj oblasti podrazumijevaju da Crna Gora usaglasi domaće zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU, uz pripremu poljoprivrednih proizvođača za sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike. To znači da nije dovoljno poznavati stanje u crnogorskoj poljoprivrede ili biti stručnjak za mljekarstvo, vinogradarstvo i druge oblasti, nego je neophodno dobro poznavati evropsku pravnu tekovinu”, stoji, između ostalog, u odgovoru Kristine Lapčević.

Mi radimo, a drugi samo kritikuju

Gđa Branka Bošnjak bi trebalo da zna da pregovori u poljoprivredi još nijesu počeli. Ministrarstvo predano radi na ispunjavanju mjerila, obuci službenika... U ovoj fazi sastanci radne grupe u punom sastavu, koja broji više od 70 članova, bili bi neefikasni. Svi članovi radne grupe za poglavlje 11 više puta su pozivani da daju doprinos davanjem sugestija.

Za tako nešto nijesu potrebni sastanci. Nažalost, odziv je bio slab, a sa onima koji rade i imaju što da predlože redovno održavamo sastanke. Nažalost, iskustvo ove radne grupe slično je iskustvu ostalih - najveći dio posla i odgovornosti, na kraju, padne na resorno ministarstvo. Mnogo je la kše bježati od odgovornosti, kritikovati i iznositi neistine, nego naporno raditi. U Ministarstvo poljoprivrede prešla sam da radim kada je ministar bio g. Tarzan Milošević, a ne g. Ivanović.

Radno mjesto na kojem radim zahtjeva iskustvo i specifična znanja vezana za sporazume o slobodnoj trgovini, SSP, STO, trgovinu s trećim zemljama, poznavanje carinskog sistema, međunarodnog tržišta... Govorim engleski i ruski jezik. Nadam se da sada znate detaljnije čime se bavim. O tome kako radimo u ministarstvu poljoprivrede, srećom, sud će se dati na osnovu rezultata, a ne na osnovu Vaših optužbi, piše, između ostalog, u odgovoru Kristine Lapčević.

Savjetnik za mljekarstvo radi to preko 30 godina, a Bošnjak aludira na načelnika za stočarstvo

Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da nije tačna tvrdnja Branke Bošnjak “da je glavni savjetnik za oblast mljekarstva neko ko je magistrirao ekonomiju, a radi doktorat na temu mlijeka kod mentora za vinogradarstvo”. “Savjetnik za sektor mljekarstva u Ministarsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja je osoba koja taj posao radi duže od 30 godina.

Toliko oko pouzdanosti Vaših izvora. Osoba na koju aludira gospođa Bošnjak je načelnik sektora za stočarstvo, posjeduje 10-godišnje iskustvo na realizaciji međunarodnih projekata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Primljena je na radno mjesto na osnovu javnog oglasa, na koji se nijesu javili šaptači i dojavljivači Branke Bošnjak, jer ne ispunjavaju kriterijume iz javnog oglasa.

Drago nam je da je kao jedina mana navedeno to što je student doktorskih studija. Izvinjavamo se zbog toga doc. Branki Bošnjak, usavršenom stručnjaku za rješavanje konflikata. Nemojte braniti nikog, jer ako nastavite ovako, posvađate sebe sa sobom“, piše u odgovoru iz kabineta Petra Ivanovića .

Bonus video: