Kuće pred rušenjem, nadležni ne reaguju

Uklanjanje starih kuća iziskuje dosta novca, nezvanično je rečeno “Vijestima” u Opštini Pljevlja
88 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2017. 18:22h

Opština Pljevlja više od dvije godine nije uradila praktično ništa da riješi problem dotrajalih starih kuća koje ruže izgled grada, ali i predstavljaju opasnost za prolaznike.

Većina kuća je s kraja 19. i početka 20. vijeka, pripadale su uglavnom uglednim porodicama koje su se raselile.

Mnogi od vlasnika nijesu željeli kuće da otuđe, a njihovi potomci često ne vode računa o imovini, pa se već dešavala da djelovi, danas praktično ruševina, padnu na ulicu i trotoar.

Iako je Komisija, formirana na inicijativu gradonačelnika Mirka Đačića, još krajem 2014. dostavila spisak dvadesetak kuća koje je neophodno srušiti ili rekonstruisati, lokalna vlast skoro ništa nije preuzela.

U Opštini je "Vijestima" nezvanično rečeno da uklanjanje starih kuća iziskuje dosta novca, jer je potrebno angažovati veći broj mašina za rušenje, utovar i odvoz materijala.

"Nije jednostavno ukloniti nečiju imovinu, a zakon to nije precizno definisao. Može da se desi da se ukloni takva građevina, a vlasnik te pusti da to uradiš i onda ti kaže e sad si mu dužan 100.000 eura zbog rušenja kuće", rekao je sagovornik "Vijesti".

Zbog toga je, ističe, neophodno da se Opština zaštiti od eventualnih sudskih postupaka i angažuje sudskog vještaka građevinske struke koji bi za svaku kuću utvrdio da je konstruktivno nestabilna i da predstavlja potencijalnu opasnost.

Iz Komisije su predložili nadležnima u Opštini da obavijeste vlasnike o obavezi da rekonstruišu, odnosno adaptiraju kuće u određenom roku.

"U slučaju nepostupanja po predlogu, Komisija predlaže uklanjanje u skladu sa članom 142 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata", piše u izvještaju Komisije u koje su "Vijesti" imale uvid.

Predsjednik komisije bio je Dragan Šubarić, a članovi Oliver Mirković, Biljana Milikić, Elvina Hrelja i Amra Osmankadić.

Zakonom je propisano da uklanjanje dotrajalih objekata, za koje se utvrdi da im je usljed dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena stabilnost i da predstavljaju neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susjedne objekte i za bezbjednost saobraćaja, odobrava nadležna služba lokalne uprave po službenoj dužnosti, ili na zahtjev zainteresovanog lica.

Rješenje o uklanjanju donosi građevinska inspekcija u roku od 15 dana od dana donošenja rješenja organa lokalne uprave.

Opštinski građevinski inspekrtor Oliver Mirković kaže da je za uklanjanje nadležna državna građevinska inspekcija, a lokalna samo ukoliko je riječ o privremenim objektima određenih dimenzija.

"Opština bi na osnovu izvještaja Komisije trebalo da izda rješenje o odobrenju uklanjanja objekta. Na osnovu tog rješenja treba da reaguje nadležna inspekcija”, rekao je Mirković.

On kaže da je prošle godine jedan od vlasnika uklonio kuću u Ulici Tanasija Pejatovića, koja je predstavljala ozbiljnu prijetnju za prolaznike i učesnike u saobraćaju. Navodi da je drugi vlasnik srušio kuću u naselju Balibegovo brdo.

Knežević: Ne treba sve rušiti, riječ je o kulturno-istorijskoj baštini

Predsjednik Nevladine organizacije Da zaživi selo Vaso Knežević kaže da bi lokalna uprava trebalo da krene u rješavanje problema ukoliko vlasnici to neće da urade, ali ističe da ne treba rušiti stare kuće po svaku cijenu.

"Mnoge od ovih starih kuća zavređuju pažnju da budu sačuvane i rekonstruisane, kako zbog specifičnog stila gradnje, tako i zbog vizuelne prepoznatljivosti prošlog vremena po kojem se Pljevlja prepoznaju i karakterišu u kulturno-istorijskom smislu. Ako sve srušimo, šta nam ostaje da nas podsjeća na prošlost, koja po meni lično mnogo više govori o ovom gradu nego li sadašnjost".

Galerija

Bonus video: