KUD “Jedinstvo” lani imao 88 nastupa: Folklor uči mlade boljem životu

To je način da saznaju da nisu jedinke oko kojih se vrti svijet, jer svi imaju svoje mjesto na sceni, a uči se i o tradiciji i običajima
82 pregleda 0 komentar(a)
KUD Jedinstvo, Foto: Privatna arhiva
KUD Jedinstvo, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.04.2017. 14:57h

Skoro svake noći, u salama širom države igra preko 5.000 mladih, okupljenih u folklorne ansamble. Među njima je i barski KUD “Jedinstvo”, čiji je spiritus movens Ognjen Vučević (26).

Bez obzira na mladost, umjetnički rukovodilac proslavljenog kulturno-umjetničkog društva čija tradicija seže preko jednog vijeka, kompetentan je sagovornik na temu mjesta folklora u današnjem društvu. U taj svijet ušao je još 1998. kada je u drugom razredu osnovne škole prvi put u nošnji nastupio pred gledaocima i tada se, kaže, “kontaminirao foklorom”.

“Ne samo meni, folklor znači poseban stil života, kao kada se bavite sportom, pa kažete “to je zdrav stil života”. Kroz folklorni ansambl učite poseban način ponašanja u društvu, druženja, dijeljenja dobrog i lošeg, on je i socijalizacija i način da se mlad čovjek na kvalitetan način ostvari, uzdigne, spozna bitne stvari za njegov život”, priča za “Vijesti” Ognjen o svojoj velikoj ljubavi koju nesebično dijeli sa velikim brojem mladih Barana.

U “Jedinstvu” u kojem su pored Ognjena rukovodioci sekcija i Zoran Vojvodić i Ljuba Marjanov, prva postava folklora okuplja 40-50 igrača, broj uvijek varira zbog odlaska maturanata iz Bara na studije. Najmlađa postava okuplja djecu od 3 do 7 godina, druga od 8 do 15 “a stariji su svi u prvoj “, ukupno ih je oko 150, okupljaju se i vježbaju pet puta nedjeljno. Samo u 2016. imali su 88 nastupa, od toga tridesetak cjelovečernjih nastupa, a ostali posvećeni turistima.

“ Folklor mladima daje obavezu, što je jako bitno danas, uz to im na lijep način saopštava da nisu jedinke oko kojih se vrti svijet. Ovdje nema zavisti prema onima koji iskaču, jer svi imaju svoje mjesto na sceni. Uči se i o svojoj tradiciji, običajima… Tako se formira svijest kod mladih da se vrlo teško sjutra mogu razočarati u životu, nije to samo da se nauči da bi se igralo na svadbi”, priča Vučević.

On ističe i da su folklorni ansambli istinski ambasadori Crne Gore, “nema toga ko nije zadivljen kad nas vidi u najljepšoj nošnji na svijetu”. Tako je bilo i prošle sedmice u Istanbulu, gdje je štand grada Bara na međunarodnoj manifestaciji “Dan voda” plijenio veliku pažnju posjetilaca baš zbog Ognjena i njegovih kolega iz “Jedinstva” u nošnjama.

Putovanja sa folklorom su oduvijek jak mamac mladima - za razliku od ostalih, praksa u “Jedinstvu” je da se u inostranstvo ide samo dva puta godišnje, ali, pohode se samo “pravi, jaki festivali” i te turneje su u potpunosti finansijski pokrivene-nagrada prvoj postavi za cjelogodišnji trud i entuzijazam.

“Uz pomoć uprave grada, te veliko pregnuće predsjedice KUD-a Vere Kovačević, imamo odlične uslove za rad i za sedam godina smo sagradili svoju “kuću”-okosnice repertoara su koreografije„Crna Gora“ i „Boka“, te dvije iz našeg kraja -“Vrsuta” i “Mrkojevići”. Širenje repertoara zavisi od daljih koraka uprave društva, biramo novog predsjednika od kojeg očekujemo da nastavi slavnu tradiciju”, kazao je Vučević

On, međutim, navodi da se za folklor vrlo teško dobijaju sredstva iz fondova za NVO.

“Veća podrška institucija bila bi od velike pomoći, prije svega za ozbljnije projekte kao što bi bio prvi pravi festival foklora u Crnoj Gori”, kazao je Vučević.

Bonus video: