Kusovac sad izmišlja i odluke Vlade CG

Iz kabineta Duška Markovića tvrde da na sjednici Vlade 7. novembra nije donesena odluka da se obračunavaju sa “politički motivisanim demonstrantima”
118 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 17:20h

Radna grupa koju treba da formira potredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković preispitaće rješenja zakona koji se odnose na zaštitu državne imovine i javnog interesa, ali se neće obračunavati sa “manjim brojem najčešće politički motivisanih demonstranata“, kako je nakon sjednice 7. novembra saopštio Vladin Biro za odnose sa javnošću.

To proizilazi iz odgovora Markovićevog kabineta na zahtjev “Vijesti“ da pojasni misiju radne grupe, gdje su prepoznali političke akcije, zašto je protest mještana Beransela politički motivisana akcija i na koji način je u protestima bivših radnika KAP-a ugrožena državna imovina.

“Vijesti“ saznaju u Vladi da saopštenje Biroa, na čijem je čelu doskorašnji urednik “Pobjede” Srđan Kusovac, u kojem se najavljuje obračun sa “politički motivisanim pojedincima“ i grupicama, prilično odudara od zaključaka usvojenih na sjednici Vlade.

„Vlada Crne Gore pozvala je na 42. sjednici, održanoj u četvrtak, 7. novembra 2013. godine, sve nadležne subjekte da preduzmu konkretne efikasne mjere u zaštiti državne imovine i državnih interesa od ugrožavanja od strane manjeg broja najčešće politički motivisanih demonstranata“, pisalo je u saopštenju Biroa.

Saopšteno je i da je tokom opširne rasprave Vlada, razmatrajući nedavne blokade odlagališta otpada Vasove vode, kao i pokušaj blokade izlaska kamiona iz KAP-a i ugrožavanje proizvodnje od strane grupice bivših radnika, zadužila Markovića da formira radnu grupu koja bi razmotrila probleme o kojima je riječ.

Iz Markovićevog kabineta kažu da ga je Vlada zadužila da formira radnu grupu i da je njen zadatak da preispita normativno-pravna rješenja u oblasti zaštite državne imovine i javnog interesa i pripremi za Vladu sveobuhvatnu informaciju s predlogom mjera za prevazilaženje uočenih nedostatnosti zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.

“I ništa više i ništa manje. Iako je bilo nedoumica u javnosti šta će konkretno biti mandat ove radne grupe, pojašnjavamo da se ne radi isključivo o zaštiti interesa države u pogledu konkretnih ponašanja pojedinaca ili grupa i to, kako se spekuliše u javnosti, o pitanju Vasovih voda i KAP-a, već se prije svega radi o zadovoljavanju potrebe da država izgradi apsolutnu sposobnost da primjenjuje zakone bez izuzetka“, stoji u odgovoru koji potpisuje Markovićeva portparolka Ana Radusinović.

"Iako je bilo nedoumica u javnosti šta će konkretno biti mandat ove radne grupe, pojašnjavamo da se ne radi isključivo o zaštiti interesa države u pogledu konkretnih ponašanja pojedinaca ili grupa", saopštila je Markovićeva portparolka

Ipak, iz Kusovčevog Biroa bili su decidni da je na sjednici rečeno da su političke akcije koje su “viđene pred glavnom kapijom KAP-a, preduzete od strane bivših radnika koji su već iskoristili sve benefite, samo repriza ranijih sličnih akcija na drugim lokacijama, kao i da gotovo istovjetne ili slične manifestacije najčešće politički motivisanih pojedinaca bivaju s vremena na vrijeme organizovane na lokacijama na kojima se pokreću ili su u toku strateške strane investicije i razvojni projekti”.

„Na sjednici Vlade je zaključeno da i u posljednjim i u svim drugim sličnim slučajevima država mora da pokaže snagu i odlučnost u institucionalnoj zaštiti državne imovine, državnih interesa i većine građana“, saopšteno je tada iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Radna grupa još nije počela da radi

Radusinović pojašnjava da radna grupa tek treba da se formira. „Budući da se nedostatnosti zakonodavnog okvira najbolje uočavaju u praksi, radna grupa će se baviti i konkretnim primjerima pokušaja da se ostvarivanjem nekog pojedinačnog prava ili grupnog prava ugrožavaju prava drugih ili nacionalni interesi, pa će, u zavisnosti od svojih nalaza, predložiti izmjene zakonodavnog okvira u cilju sužavanja i krajnjeg eliminisanja potencijalnog prostora za, između ostalog, i ovakve vrste manevara, bez obzira na njihovu pozadinu ili moguću političku ili drugu obojenost“, piše u odgovoru.

Galerija

Bonus video: