Lazović: Broj kreveta za sjevernu regiju spreman za scenario pandemije, koji ne očekujemo

“U beranskoj bolnici imamo devet respiratora, što je dovoljno za 400 oboljelih, proporcionalno broju pacijenata koji završe na respiratoru, a to je najteži mogući scenario i ne očekujemo nešto tako”
9600 pregleda 8 komentar(a)
Ranko Lazović sa Milom Đukanovićem, Foto: Predsjednik Crne Gore
Ranko Lazović sa Milom Đukanovićem, Foto: Predsjednik Crne Gore

Šef kriznog medicinskog štaba prof. dr Ranko Lazović kazao je danas u Beranama da su pri kraju izrade privremene bolnice sa 120 postelja u Sportskom centru u toj opštini. On je prilikom posjete beranskoj bolnici poručio da ta ustanova, koja je regionalni centar za novi koronavirus na sjeveru države, raspolaže sa 85 postelja, ali da postoji i dodatni, potencijalni posteljni fond.

Lazović je kazao da je broj kreveta za sjevernu regiju dovoljan za scenario pandemije, koji niti prizivaju, niti očekuju. Rekao je da državni sistem u beranskoj bolnici raspolaže sa sedam intenista, četiri anesteziologa, dva epidemiologa i dva infektologa.

“U beranskoj bolnici imamo devet respiratora, što je dovoljno za 400 oboljelih, proporcionalno broju pacijenata koji završe na respiratoru, a to je najteži mogući scenario i ne očekujemo nešto tako”.

Lazović je kazao da sjeverna regija nije i neće biti zaboravljena ili napuštena i da na isti način tretiraju sve tri regije u državi.

Bonus video: