LIJEPE VIJESTI: Gradi se savremena infrastruktura

Lokalna uprava u Herceg Novom je Odlukom o budžetu za 2019. godinu predvidjela izgradnju podzemnih kontejnera, jer se taj sistem odlaganja i zbrinjavanja otpada pokazao najefikasnijim u zemljama Evropske unije.
8994 pregleda 0 komentar(a)
Podzemni kontejneri, Foto: Opština Herceg Novi
Podzemni kontejneri, Foto: Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi objavila je u decembru 2018. godine tendersku dokumentaciju za otvoreni postupak Javne nabavke za nabavku i ugradnju podzemnih kontejnera. Procijenjena vrijednost javne nabavke sa uračunatim PDV-om iznosi 500.000 eura.

Lokalna uprava u Herceg Novom je Odlukom o budžetu za 2019. godinu predvidjela izgradnju podzemnih kontejnera, jer se taj sistem odlaganja i zbrinjavanja otpada pokazao najefikasnijim u zemljama Evropske unije.

Nabavkom su predviđena: 32 kontejnera zapremine 5 m³ (za suvi i mokri otpad), 24 kontejnera od 2,5 m³ (za suvi i mokri otpad) i 30 kontejnera kapaciteta 500 l.

Ukoliko se tender za njihovu nabavku uspješno okonča, podzemni kontejneri bi trebalo da budu ugrađeni do početka ljetne sezone. Ugradnja kontejnera zapremine 5 m³ i 2,5 m³ obavljače se na svim lokacijama u paru - po jedan za suvi i mokri otpad.

Vladimir ArsićVladimir Arsić

PODZEMNI KONTEJNER MIJENJA 6 KLASIČNIH

Prednosti ovakvog načina sakupljanja otpada su višestruke. Prije svega, to je veći stepen higijene, lako održavanje, čist i uređen prostor oko kontejnera, a nema ni rasipanja smeća i širenja neprijatnih mirisa. Treba znati i to da jedan podzemni kontejner mijenja grupu od čak 6 klasičnih kontejnera zapremine 1,1 m3. To dalje znači 6 puta manju potrošnju vozila, goriva, radne snage, vremena, opreme i bolju zaštitu životne sredine. Time se umanjuje širenje neprijatnih mirisa i ugljen dioksida.

Još jedna značajna karakteristika kontejnera ovog tipa jeste njihov rok trajanja, koji se procjenjuje na 30 godina, a nakon upotrebe mogu se reciklirati. Osim toga, ovakvi kontejneri ne propuštaju vodu, hlade i sabijaju prikupljeni otpad, što omogućava veći kapacitet punjenja. Većim dijelom kontejneri će biti ukopani u zemlju, maksimalno na dubini od 1,8 m. Njihovo korišćenje biće prilagođeno i osobama sa invaliditetom.

Podzemni kontejneriPodzemni kontejneri

PRIHODOVALI 900.000 EURA

Direktor “Čistoće” d.o.o Herceg Novi, Vladimir Arsić, izjavio je da je zadovoljan načinom na koji je preduzeće funkcionisalo u prošloj godini, te da su ostvareni pozitivni rezultati.

Kako je Arsić istakao, analiza je pokazala da su kriterijumi za nastavak budućeg rada Komunalnog preduzeća dobro određeni, tako da očekuju da će naredni period biti još uspješniji.

Vladimir ArsićVladimir Arsić

“Zavisno od mjeseci, statistika je različita. Za vremenski period od juna do decembra 2018. godine, po ovome osnovu, ostvareno je oko 900.000 eura prihoda, dok je prošle godine naplaćeno oko 500.000 eura. U avgustu 2017. godine naplaćeno je 113.000 eura, dok je u avgustu 2018. godine ta vrijednost iznosila 194.000 eura; u septembru 2017. naplata je iznosila 81.000, dok je u istom mjesecu 2018. godine ostvareno 170.000 eura. U oktobru 2017. godine naplaćeno je 74.560, dok je 2018. godine u istom mjesecu realizovano 157.304 eura na osnovu naplate potraživanja. Dakle, u posljednjem kvartalu 2018. godine naplata je veća i do 120% u odnosu na uporedni period iz 2017. godine”, objašnjava Arsić.

DOO DOO "Čistoća" Herceg Novi

Što se tiče projekta ugradnje podzemnih kontejnera, Arsić je istakao da prvobitna investicija nije realizovana iz razloga što je izostala najavljena donacija države i slovenačke vlade, ali da su ovog puta obezbijeđena sredstva iz Budžeta, te da će njihovom ugradnjom Herceg Novi dobiti novu dimenziju čistoće.

Promo sadržaj