Ljekari bježe u Njemačku i kod privatnika

Iz SDM upozoravaju na odliv zbog niskih zarada i neuređenosti sistema. Ministar tvrdi da je naš sistem dobar strancima i da nemamo nezaposlenih doktora
7772 pregleda 7 komentar(a)
Ljekari odlaze iz svih bivših jugoslovenskih republika, Foto: Shutterstock
Ljekari odlaze iz svih bivših jugoslovenskih republika, Foto: Shutterstock

Javni zdravstveni sistem od 2014. godine napustilo je više od 120 ljekara zbog, kako tvrde u Sindikatu doktora medicine (SDM), niskih zarada i neuređenosti sistema u kome rade.

Sa druge strane, ministar zdravlja Kenan Hrapović smatra da je crnogorski zdravstveni sistem interesantan ljekarima, jer je u njemu angažovano oko 240 doktora iz inostranstva sa privremenim ili stalnim nastanjenjem i onih koji rade po pozivu.

Podaci SDM pokazuju da je od 2014. godine javni zdravstveni sistem napustilo ukupno 125 ljekara, od kojih je 55 otišlo u privatni sektor. Kada je riječ o zemljama inostranstva, ljekari se najčešće odlučuju za Njemačku, u kojoj je posao našlo dvadeset doktora u posljednjih pet godina.

U Sloveniji se zaposlilo pet ljekara, šestoro u Švajcarskoj, Srbiji 11...

“Kolege uglavnom kažu da je razlog odlaska loš socioekonomski status ljekara, ali isto toliko važani razlozi su neuređenost sistema u kome rade, nedostatak protokola, smjernica, normativa, izostanak sistemskih rješenja u pogledu nedostatka kadra”, kazali su iz SDM.

Odgovorili su i da su zarade ljekara u privatnom sektoru značajno veće.

“Uporedite samo satnicu ljekara koji radi u javnoj zdravstvenoj ustanovi, a koja iznosi od 2,5 do pet eura, dok je najniža cijena pregleda u privatnoj 30 eura”, rekli su iz SDM.

Prema Hrapovićevoj statistici, državu je u posljednjih deset godina napustilo stotinak ljekara.

“Dio je otišao u penziju, značajan dio u privatni sektor, gdje pružaju uslugu crnogorskim pacijentima...”

Hrapović je ocijenio da je migracija radne snage prisutna svuda u Evropi, a posebno u zemljama u najbližem okruženju.

On je istakao da je crnogorski zdravstveni sistem u posljednjih pet godina dodijelio oko 500 specijalizacija, te da je Vlada u saradnji sa stambenom zadrugom Zdravstvo omogućila kupovinu stana pod povoljnim uslovima za oko 200 zdravstvenih radnika.

Hrapović je rekao da je kroz razgovor sa dijelom ljekara koji su posao našli u inostranstvu, dobio odgovor da je dosta razloga zbog kojih žele da promijene radnu i životnu sredinu lične prrirode.

On je kazao da Vladu zabrinjava odlazak ljekara i da odgovorno prate ta dešavanja.

“A takođe ću da podsjetim da je crnogorski zdravstveni sistem onaj u koji treba da se dolazi. Podaci iz Ljekarske komore pokazuju da se vjeruje i ne dolazi bez razloga... Sve više je interesovanja iz regije za rad u crnogorskom zdravstvenom sistemu, ali nama nije interes da samo u tom pravcu djelujemo”, naglasio je Hrapović.

Hrapović je kazao da Vladu zabrinjava odlazak ljekara i da odgovorno prate ta dešavanja

Na skupu predstavnika ljekarskih komora iz Crne Gore i ostalih bivših jugoslovenskih republika, koji je prije godinu održan u Podgorici, ocijenjeno je da se gotovo čitav region suočava sa odlivom doktora, ali niko nema precizne podatke koliko je doktora iz balkanskih zemalja otišlo zbog većih zarada u evropske. Bosnu i Hercegovinu, prema podacima tamošnjeg strukovnog udruženja, za godinu je napustilo 360 doktora - gotovo svakog dana po jedan. Makedoniju u istom periodu napusti je oko 200 ljekara zbog većih zarada i boljih uslova na radu, dok je iz Hrvatske za četiri godine otišlo oko 600 doktora.

Ljekarske komore ne raspolažu preciznim podacima o odlivu ljekara, već broje Good standing sertifikate, kojima se potvrđuje da se protiv ljekara nije vodio disciplinski postupak ili im nije oduzeta licenca za rad. U Srbiji su tokom 2017. godine izdata 783 takva sertifikata, a u toj zemlji primjetne su migracije ljekara iz manjih sredina ka većim.

Rumunija je najdrastičniji primjer odliva ljekara, jer je tu zemlju za četiri godine napustilo oko 22.000 doktora, nakon čega su vlasti najboljim doktorima povećale platu sa 1000 na 2.700 eura, a medicinskim sestrama sa 530 na 900.

Strancima interesantan sistem ili duple dnevnice?

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je, prema podacima iz Ljekarske komore, u crnogorskom zdravstvenom sistemu angažovano 150 stranaca sa stalnim ili privremenim boravkom i oko 90 ljekara koji su angažovani po pozivu, ocijenivši da im je naš sistem interesantan.

Izvori iz SDM, međutim, tvrde da ljekari iz inostranstva, koji su radno angažovani u Crnoj Gori, ostaju u Kliničkom centru po oko 15 dana i za to su plaćeni mnogo više nego ostali ljekari.

“Njihove dnevnice iznose oko 75 eura, za razliku od naših ljekara koji dnevno rade za 25 do 30 eura u zavisnosti od staža, a plaćena im je povratna avionska karta i smještaj”, kazali su “Vijestima”. Objasnili su i da tu grupu ljekara treba razlikovati od konsultanata, koji zbog zahtjevnih operacija dolaze na dan iz inostranstva.

Bonus video: