Ljekari KCCG se vratili sa edukacije u Ankari

Kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, planirano je da sličan sistem edukacije u Turskoj pohađa još 120 crnogorskih ljekara
329 pregleda 0 komentar(a)
Ljekari KCCG, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ljekari KCCG, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 01.11.2017. 20:53h

Pet ljekara Kliničkog centra Crne Gore boravilo je deset dana u najstarijoj turskoj bolnici „Numune“ u Ankari a, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, planirano je da još 120 njihovih kolega iz Crne Gore prođe sličan sistem edukacije.

U Ankari su, od 16. do 27. oktobra, boravili Violeta Šanović i Alma Kalač sa Klinike za anesteziju, u cilju edukacije iz oblasti regionalne anestezije i fiberendoskopije i Aleksandar Jušković sa Klinike za ortopediju u cilju edukacije iz hirurgije kičme.

Edukaciju su, kako je saopšteno, prošli i Dragan Šarić sa Hirurške klinike u cilju edukacije iz hirurgije jetre i Predrag Bajić sa Hirurške klinike u cilju edukacije iz laparoskopske hirurgije jetre.

Ljekare je po povratku sa edukacije primio ministar zdravlja Kenan Hrapović, a sastanku je prisustvovao ambasador Turske Serhat Galip, uz čiju je podršku, kako je saopšteno, i realizovan odlazak crnogorskih ljekara u tu zemlju, u okviru projekta Kontiunirane medicinske edukacije, koji sprovodi Ministarstvo.

„Hrapović je pohvalio napore turske Ambasade prilikom organizovanja edukacije i zahvalio se ambasadoru Galipu u ime zdravstvenog sistema što je Vlada republike Turske obezbijedila boravak naših ljakara i edukaciju u ovom renomiranom zdravstvenom centru“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Hrapović istakao da je odlazak ljekara početak saradnje dvije zemlje na tom polju, koja će u narednom periodu biti intenzivirana.

„Planirano je da sličan sistem edukacije u Turskoj pohađa još 120 crnogorskih ljekara“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, ljekari koji su bili na edukaciji prenijeli su pozivitne utiske Hrapoviću, koji je rekao da se u kontinuitetu radi na nabavci medicinske opreme i tehnološkom osavremenjavanju koje će omogućiti da stečena znanja primijene i u Crnoj Gori.

„Bajić je, uz zahvalnost ministru zdravlja i ambasadoru Turske, istakao značaj projekta i naglasio da bi savremena laparoskopska hirurgija, kakva se primjenjuje u Turskoj, dugoročno donijela značajne benefite za crnogorski zdravstveni sistem i njene građane“, kaže se u saopštenju.

Šanović je kazala da je „biti u toku sa savremenim medinickim trendovima cilj kojem teži crnogorski zdravstveni sistem“.

„Ovakvi edukativni programi značajno doprinose unaprjeđenju zdravstva. Stečena iskustva rado ćemo podijeliti sa ostalim kolegama“, rekla je Šanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, boravak ljekara u Turskoj dio je projekta Kontinuirane medicinske edukacije, za koji je država ove godine izdvojila 700 hiljada eura.

Bonus video: