Ljetnje temperature u oktobru, idealno i za kupanje

Ovaj 21. oktobar najtopliji od kada se vrše mjerenja, kazao Pavićević
13643 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2019. 20:13h

Lijepo vrijeme sa ljetnjim temperaturama u desetom mjesecu u Crnoj Gori potrajaće do kraja sedmice, a ovaj 21. oktobar je bio najtopliji od kada se vrše mjerenja, kazao je meteorolog Dušan Pavićević.

“Odnosno izmjereno je 28 stepeni Celzijusa. Zaključno sa 22. oktobrom, ovoga mjeseca smo u Podgorici imali 16 dana sa temperaturom preko 25 stepeni Celzijusove skale u Glavnom gradu. Kada temperatura prelazi 25 podiok, ti dani se računaju kao ljetnji, a interesantno je da je svih tih 16 dana živa u termometru prešla i 26 Celzijusa”, kazao je Pavićević za “Vijesti”.

Kazao je da je u utorak u glavnom gradu izmjereno 29,2 stepena, što je drugi najtopliji taj dan od kada se vrše mjerenja.

“Najtopliji 22. oktobar u Podgorici je onaj iz 2004. godine, kada je izmjereno 29,8 stepeni Celzijusa”, kazao je on.

Pavićević je pojasnio da je prosječna maksimalna temperatura za ovaj oktobar do sada 26 stepeni Celzijusa, tako da će vjerovatno biti oboren rekord iz desetog mjeseca 2001, kada je iznosila 26,2.

Naveo je da je 2001. godine u oktobru u Podgorici tokom 23 dana izmjerena temperatura preko 25 stepeni.

“Tako da taj rekord vjerovatno ove godine neće biti oboren”, istakao je Pavićević.

Kazao je da su i na sjeveru Crne Gore u oktobru zabilježene neubičajeno visočije temperature u odnosu na prosjek.

“Na jugu države je takođe lijepo vrijeme, temperature su do 28 stepeni Celzijusa. Tako da je uz temperaturu mora od 22 do 23 stepena idealno za kupanje”, istakao je Pavićević.

Meteorolog je kazao da će lijepo vrijeme trajati do kraja sedmice, a iduće se očekuje neznatan pad temperature.

“Temperature će biti iznad uobičajenih tokom čitave ove sedmice. Iduće sedmice može biti uslova za kišu”, kazao je Pavićević. Prema sadašnjim prognozama, ne bi trebalo da budu velike količine.

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, i trajaće do posljednjeg vikenda u martu naredne godine.

U nedjelju, 27. oktobra, u tri sata poslije ponoći, kazaljke na časovnicima vraćaju se sat unazad.

Evropski parlament je četvrtog marta izglasao da se pomjeranje kazaljki na satu ukida od 2021. godine, pa će sve zemlje Evropske unije morati da odaberu ljetnje ili zimsko računanje vremena. Predloženo je da izmjena vremena posljednje nedjelje u martu 2021. treba da bude i posljednja za zemlje EU koje se odluče za ljetnje računanje vremena.

Bonus video: