Ljuban Tmušić: Pomoć NATO-a važna u vanrednim situacijama

"Tema pomoći je posebno aktuelna u vrijeme prirodnih katastrofa kakve su Crnu Goru zadesile dva puta u proteklom periodu"
102 pregleda 2 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2014. 19:08h

Crna Gora, kada je riječ o vanrednim situacijama, od članstva u NATO imaće samo benefite jer tako jedino može dobiti brzu i kvalitetnu pomoć, kazao je načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć u MUP-u Ljuban Tmušić.

On je na panelu, koji je u Podgorici organizovao komunikacioni tim Vlade za članstvo u NATO, rekao da je nacionalna Strategija za vanredne situacije definisla oblasti koje mogu ugrožavati Crnu Goru: prirodni, tehničko-tehnološki i biološki hazardi.

Tema pomoći je posebno aktuelna u vrijeme prirodnih katastrofa kakve su Crnu Goru zadesile dva puta u proteklom periodu. Prvo su bile velike poplave, a onda nezapamćene sniježne padavine. Tmušić kaže da su tada u pomoć stigli avioni i helikopteri NATO-a iz Grčke, Slovenije, Hrvatske i SAD.

On je kazao da su iskustva NATO u tom smislu vrhunska, i da je i sam imao priliku da to osjeti. Na panel raspravi ocijenjeno je da ta pomoć nema cijenu, odnosno da se ne naplaćuje. Ipak, računa se na pomoć kada nekoga u susjedstvu zadesi slična situacija ako imamo ljude i tehniku koja može biti od koristi.

Samo od NATO dobijamo brzu i kvalitetnu pomoć

Bonus video: