Ljubav i posvećenost vode ka uspjehu

Jasmina, Ivona i Valentina izdigle su se iznad prosjeka u još prilično tradicionalnom crnogorskom društvu
3087 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2019. 09:12h

Iako je u Crnoj Gori više žena nego muškaraca, mali broj njih uspio je da se izdigne iznad prosjeka u poslu, u zakašnjeloj tranziciji i još prilično tradicionalnom crnogorskom društvu.

Jasmina Salihović, Ivona Dabetić Jovović i Valentina Vanja Kalinić - tri su uspješne žene iz Kolašina, Podgorice i Bara, koje dokazuju da je to i te kako moguće.

Emancipovane i uspješne žene su prednost društva

Salihovićeva, za koju švajcarski novinari kažu da je “menadžerka najvećeg virtuelnog hotela”, u Kolašinu živi i radi po nekoliko mjeseci godišnje od 2017. U grad je donijela drugačije poslovne standarde, kreativnost, ali uložila i novac.

Poslovnu reputaciju u Švajcarskoj stekla je na tržištu nekretnina. Na polovini je četvrte decenije života, ali tvrdi da još ima mnogo da radi.

Jedan od njenih “poklona” Kolašinu je radnja sa suvenirima, djelo ruku žena sa sjevera Crne Gore, Božićni bazar, ali i još mnogo projekta, za koje će se, kaže, tek čuti.

“Radim od 8 do 12 sati dnevno. Moj mozak radi i kad spavam, jer tada kreiram šta sljedeće treba da radim. Hobi su mi putovanja. Egzotična, ali i sati u prirodi sa porodicom i prijateljima, uz roštilj i dobro vino”, kaže uspješna poslovna žena i majka troje djece.

Kaže da je poslovnoj ženi najteže naći balans između očekivanja drugih i ličnih želja. Iskustvom osobe koja je do sada posjetila više od 60 zemalja, tvrdi da u Crnoj Gori žene još imaju težak život.

“Imam utisak da se ovdje ženi prvo kaže šta ne smije i šta je sramota. Važno je još u djetinjstvu osloboditi se straha da se ide ka svojim snovima. Emancipovane i uspješne žene su prednost jednog društva”.

Jedna od njenih misija je i podrška ženama koje žele svoje biznise, ili da predstave ono što umiju da rade. Ipak, Jasmina kaže da uspješne poslovne žene treba da se trude da gradeći karijeru ne izgube “žensku suštinu”.

Bez odustajanja do jasnog cilja

Ivona Dabetić Jovović hrabrošću, istrajnošću i integritetom, pomjera granice preduzetništva. Karijeru je započela vodeći sektor finansija u DHL-u, da bi u Telenoru, kao finansijski kontrolor, stekla iskustvo koje joj je, kaže, bilo potrebno da nakon toga, kao izvršna direktorka, vodi firmu koja je bila ovlašćeni distributer “nokia” telefona, u vrijeme kada je Nokia bila lider na tržištu.

Poslije 10 godina rada u korporacijama, odlučila je da osnuje sopstveni biznis.

Ističe da konstantno ulaže u usavršavanje kroz formalno i nefromalno obrazovanje. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu.

“Vison event, kao agencija za organizovanje poslovnih događaja, marketing i PR, idejni je tvorac i organizator nekih od najupečatljivijih manifestacija tog karaktera u Crnoj Gori. Kao rezultat toga, proglašena je za jednu od 10 najuticajnijih agencija za organizovanje događaja u regionu Nove Evrope“, priča Dabetić-Jovović za “Vijesti“.

Strast prema životu, kako je dodala, dijeli sa devetogodišnjim sinom Savom, koga uči prije svega da bude dobar čovjek, da se ostvaruje u stvarima koje voli i da pomogne drugima kada je u prilici.

“Tako je prva Savina izložba slika, koji slika od druge godine, bila humanitarnog karaktera, pa su sredstva prikupljena prodajom slika iskorišćena za razvijanje umjetničkih talenata kod djece koja borave Dječjem domu ‘Mladost’ u Bijeloj“.

Kaže da se bavi i humanitarnim radom kroz svoju NVO “Brini o sebi”.

“Aktivnosti NVO usmjerene su na podizanje svijesti kod žena svih starosnih dobi o važnosti brige o sebi i svom zdravlju. Ponosna sam na rezultate humanitarnih aktivnosti koji su u značajnoj mjeri unaprijedili zdravlje žena u Crnoj Gori”.

Priča da se budi rano da bi se pripremila za radni dan, meditira i pravi plan aktivnosti. Nema radno vrijeme u klasičnom smislu, već stvara, kreira i planira kad god je inspirisana.

“Dio dana koji provodim u kancelariji je najefikasniji dio radnog dana, ali sam najkreativnija rano ujutro ili kasno uveče, kada mogu na miru da razvijam ideje i planiram projekte. Morate znati šta želite, jasno definisati cilj, dati mu vremensku odrednicu i krenuti u realizaciju. I ne odustati“.

Sreću čine male stvari

Ljubav prema onome što se radi i ispunjen svaki dan u životu, recepti su za sreću i uspjeh dr Valentine Vanje Kalinić, interniste endokrinologa Opšte bolnice Bar.

Njen dan kao da nema kraja - pored obaveza na poslu i u porodici, predana je i u humanitarnom radu. Laureat je nagrade za filantropiju “Iskra” 2015. zbog organizacija regionalnog kampa za edukaciju dijabetičara i akcije za renoviranje Internog odjeljenja barske bolnice, kada je animirala 60 donatora koji su prikupili oko 70.000 eura.

Ona je i jedan od osnivača i potpredsjednica Lajons kluba u Baru.

Otkriva otkud motivacija da neprekidno radi:

“Od ljudi sa teškim zdravstvenim problemima koji ne skidaju osmjeh, od majke, porodice i prijatelje koji su mi glavna podrška. Volim svoj posao i rad sa ljudima, da budem ta koja donosi dobre vijesti i da se zajedno radujemo”.

Ona 11 godina vodi “Plavi krug” koji se bori protiv šećerne bolesti, a preko kojeg osmu godinu u Baru organizuje jedinstveni besplatni međunarodni kamp za osobe sa dijabetesom, u okviru kojeg je edukovano više od 300 polaznika.

“Nije lako paralelno voditi život i boriti se protiv dijabetesa. Moje je da ih motivišem i edukujem da žive sa dijabetesom, a ako se iskomplikuje - da znaju da se mogu izvući. Ne možete ozdraviti ako ne date dio sebe, nije sve do ljekara, oni moraju da vode računa o ishrani, spavanju, o tome kako da daju sebi terapiju”.

U generaciji među najboljima i u barskoj Gimnaziji i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, završila je u Beogradu specijalizaciju i supspecijalizaciju.

Majka je dva studenta i za uspjeh kaže da je “relativna stvar”.

“Za mene je to da ste zdravi, da imate dobru porodicu i dan ispunjen srećom. Ne treba puno tražiti, jer sreću zaista čine male stvari. Ljubav prema onome što se radi put je do uspjeha, jer mi dvije trećine vremena provedemo baš na poslu”.

Bonus video: