Malo ko bi da radi za 300 eura

Prema informaciji koju su početkom godine odbornicima dostavili iz kolašinske kancelarije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), nezaposleno je 833 građana. To je za 25 više nego prethodne godine
8750 pregleda 8 komentar(a)
Posla ima i tokom sezone kosidbe, Foto: Dragana Šćepanović
Posla ima i tokom sezone kosidbe, Foto: Dragana Šćepanović

Iako zvanična stopa nezaposlenosti iznosi oko 27 odsto i daleko iznad državnog prosjeka, u Kolašinu i dalje izbjegavaju fizičke sezonske poslove, zbog čega u Komunalnom preduzeću tokom cijele ljetnje sezone nijesu uspjeli da obezbijede dodatne radnike za održavanje gradske čistoće.

Direktor Milivoje Bulatović kaže da je na održavanju svakodnevne čistoće angažovano šest radnika. Više od toga, bez obzira na obim posla, nije moguće obezbijediti, uprkos plati od 300 eura.

“Veliki problem nam predstavlja nedostatak radne snage u okviru tog dijela posla. Ljetos je bilo potrebe za angažovanjem radnika. Međutim, iako smo uporno tražili sugrađane raspoložene da na taj način budu radno angažovani, nijesmo uspjeli. Mjesečna zarada bi im bila 300 eura“.

Nekolicina nezaposlenih Kolašinaca “Vijestima“ su objasnili da izbjegavaju sezonske ljetnje poslove, jer tada imaju obaveza na svojim imanjima. Pored toga, kako kažu, bržu i bolju zaradu od one koju nude poslodavci, imaju skupljajući i prodajući šumske plodove. Na desetine kolašinskih porodica, tokom jula i avgusta, dobro zaradi berbom borvnica, a tokom proljeća i jeseni skupljajući pečurke...

Bulatović ipak tvrdi da je Komunalno uspjelo da servisira sve usluge iz svoje djelatnosti. Navodi da nije lako bilo naći ni dodatnu radnu snagu za uređenje ivičnjaka pojedinih ulica. “Sa ovoliko radnika koliko imamo, nastojimo da odradimo sve poslove koje su nam obaveza, pa se nadam da sugrađani to primjećuju. Slijedi uređenje i šetališa pored Tare, koje će, takođe, relizovati trenutno zaposleni u preduzeću”.

Prema informaciji koju su početkom godine odbornicima dostavili iz kolašinske kancelarije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), nezaposleno je 833 građana. To je za 25 više nego prethodne godine.

Oko 52 odsto nezaposlenih su žene.

Više od trećine nezaposlenih su nekvalifikovane osobe, ali je na birou i skoro 100 visokoškolaca, među kojima i dva magistra. Više od dvije trećine nezaposlenih su mlađi od 50 godina.

Nije Komunalno jedino imalo teškoće da angažuje sezonsku radnu snagu. Tokom minule godine, vlasnici njiva u Trebaljevu takođe su se žalili da sugrađani neće da rade za dnevnice do 25 eura.

Ugledni poljoprivrednik iz tog sela Pero Novaković tada je ispričao priču da mu tokom sezone treba značajan broj radnika na njivama i da dnevnicu plaća od 15 do 25 eura, ali da radnu snagu u Kolašinu teško nalazi.

Zbog toga, kako ističe, on i njegove kolege radnike često traže u drugim opštinama, pa im i obezbjeđuju prevoz do svojih njiva. Uglavnom svi ratari obezbjeđuju i po dva oboka, a neki i užinu.

U nekoliko udruženja koja su kroz projekte, zajedno sa ZZZ, realizovali program javnih radova, kažu da su ipak tokom sezone uspjeli da nađu devet izvršilaca, koliko je bilo neophodno za taj posao.

“Imali smo precizne uslove, između ostalog i da sugrađani angažovani na taj način imaju više od 50 godina i da su najmanje 12 mjeseci bez posla. Dakle, riječ je o ljudima iz kategorije teže zapošljivih. U NVO “Natura” na ozelenjavanju i ostalim poslovima koji doprinose ljepšem izgledu grada agažovano ih je pet, dok je Društvo prijatelja Kolašina anagažovalo četvoro”, kaže Mikan Medenica iz NVO “Natura”.

Godinama raste broj zahtjeva za jednokratnu socijalnu pomoć

Broj Kolašinaca kojima je neophodna jednokratna socijalana pomoć iz godine u godinu raste. Lani je to pravo, preko Centra za socijalni grad, iskoristilo 78 građana.

Godinama su prilično visoki iznosi koje lokalna vlast opredjeljuje u tu svrhu. Ove godine, Kolašincima će, prema Odluci o budžetu, iz opštinske kase za jednokratne socijalne pomoći biti isplaćeno 14.000 eura.

Prema podacima iz januara ove godine, na evidenciji kolašinskog ZZZ i dalje nema lica sa zanimanjima koja se traže na tržištu rada, prije svih zanatlija i ugostiljsko-turističkog kadra.

Prošle godine, kako su informisali odbornike, za sezonske poslove tokom ljeta bilo je angažovano manje od četvrtine nezaposlenih.

Bonus video: