MANS: Štetan posao u slučaju "Grahovo" otkriven nakon prijave građana

"Krivičnu prijavu za slučaj "Grahovo", MANS je Specijalnom tužilaštvu podnio 30. jula 2015. godine i to protiv Milivoja Živkovića, bivšeg dirketora Zemljoradničke zadruge "Grahovo" i Zdravka Boškovića, izvršnog direktora firme "Grahovo Medical Centar" iz Herceg Novog", kazali su iz MANS-a
84 pregleda 18 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.02.2016. 19:29h

MANS pozdravlja najnoviju akciju Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u slučaju "Grahovo" koja pokazuje da ova institucija može, onda kada postoji politička volja, da u veoma kratkom roku efikasno procesuira dokaze i sprovede efikasnu istragu, navodi se u saopštenju ove NVO.

Osam Nikšićana uhapšeno je juče pod sumnjom da su oštetili državu za 10.000.000 eura, kada su Rusima znatno ispod cijene prodali gotovo šest miliona kvadrata zemlje i dio imovine koju je koristila Zemljoradnička zadruga Grahovo.

"Krivičnu prijavu za slučaj "Grahovo", MANS je Specijalnom tužilaštvu podnio 30. jula 2015. godine i to protiv Milivoja Živkovića, bivšeg dirketora Zemljoradničke zadruge "Grahovo" i Zdravka Boškovića, izvršnog direktora firme "Grahovo Medical Centar" iz Herceg Novog. Oba lica se u krivičnoj prijavi terete da su kao odgovorna lica zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju zaključenjem štetnog ugovora na osnovu kojeg su zemljoradnička zadruga i njena ogromna imovina prodata kompaniji "Grahovo Medical Centar" ispod tržišne vrijednosti", ističe se u saopštenju MANS-a koje potpisuje Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra.

Dodaje se da je MANS tom prilikom tužilaštvu dostavio obimnu dokumentaciju koja je pored spornog ugovora koji je zaključen sadržao i dokumentaciju o vlasništvu nad kompanijom "Grahovo Medical Centar", ali i podatke iz nikšićkog katastra na osnovu kojeg je MANS-ova krivična prijava proširena i na lica iz te institucije kao pomagača u ovom štetnom poslu.

"Do prvih sazananja o ovom poslu došli smo nakon prijave građana putem SOS linije za prijavu korupcije, kada je MANS otpočeo sa prikupljanjem dokumentacije koja je i potvrdila prijavu da se radi o mogućem slučaju korupcije. Samo ovaj slučaj dovoljno govori o tome kolika je zapravo moć građana u borbi protiv korupcije i koliko je važno korupciju prepoznati i prijaviti. MANS godišnje dobija i preko 500 prijava građana na moguću korupciju, ali nažalost samo mali broj krivičnih prijava koje podnesemo tužilaštvu bude procesuirano u razumnom roku", kaže se u saopštenju.

MANS očekuje da će i samo tužilaštvo prepoznati koliko su bitne prijave koje dolaze od građana, te da će u narednom periodu raditi na uspostavljanju još bliže saradnje sa njima.

"Takođe očekujemo da će Specijalni tužilac i u drugim krivičnim prijavama koje je podnio MANS pokazati efikasnost i nepristrasnost tužilačke organizacije, čak i slučajevima koji uključuju sam vrh crnogorske političke elite i sa njima povezanog kriminalnog podzemlja", zaključuje se u saopštenju.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, policijski inspektori lisice na ruke stavili su načelniku nikšićke Uprave za nekretnine Krstu Nikoliću (62), njegovoj bivšoj službenici Radici Malović (62), kao i zaposlenoj u nikšićkoj Poreskoj upravi Suzani Bulajić (60).

Osim njih, slobode su lišeni i radnici Zemljoradničke zadruge Milivoje Živković (63), Dušanka Živković (53), Vasiljka Milović (65), Ranka Milović (48) i Zdravko Bošković (55).

Oni su saslušani juče ujutru i svima im je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Bonus video: