Marković: Poštujemo Mitropoliju i njene vjernike, nastavićemo dijalog u vezi preporuka Venecijanske komisije

"Vlada želi da uobliči pravni sistem u skladu sa današnjim potrebama Crne Gore kao viševjerskog i multikulturalnog društva. Naša obaveza je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze", saopštio je Marković
9479 pregleda 54 komentar(a)
Duško Marković i mitropolit Amfilohije, Foto: Gov.me
Duško Marković i mitropolit Amfilohije, Foto: Gov.me

Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska nastaviće dijalog u vezi sa preporukama Venecijanske komisije koje su date na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, zaključeno je na sastanku premijera Duška Markovića i mitropolita Amfilohija, održanom u Kabinetu predsjednika Vlade na Mitropolitov zahtjev.

"Vlada želi da uobliči pravni sistem u skladu sa današnjim potrebama Crne Gore kao viševjerskog i multikulturalnog društva. Naša obaveza je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze", saopštio je Marković.

Duško Marković, mitropolit Amfilohije
Sa sastanka(Foto: gov.me)

Premijer je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da Vlada iskazuje poštovanje prema pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim vjernicima, i zajednički interes je da se na vjerskim pitanjima i u proceduri ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije, postigne najviši stepen konsenzusa.

"Zbog toga sam prihvatio Mitropolitovu inicijativu da se sastanemo, kao i njegov zahtjev da se u vezi Predloga zakona, nakon što smo dobili mišljenje Venecijanske komisije, razgovara uz prisustvo pravnih savjetnika koje je angažovala Mitropolija", dodao je Marković.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, koji će u nastavku ovog dijaloga predvoditi Vladin stručni tim tokom daljeg rada na ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije.

Bonus video: