Marković: Vukčević podnijela prijavu po isteku zakonskog roka

Prijava podnijeta u ponedjeljak je neblagovremena, a svako drugo tumačenje zakonskih rokova je kršenje zakona, navodi bivša poslanica SNP-a, koja se prijavila na konkurs za VDT-a
7314 pregleda 19 komentar(a)
Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, Foto: Savo Prelević
Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2019. 11:29h

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević prijavila se na konkurs za vrhovnog državnog tužioca po isteku zakonskog roka od 15 dana, koji je bio u subotu 2. novembra, kazala je bivša poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Marković.

Marković je jedna od tri osobe koje su se prijavile na konkurs, uz Lidiju Vukčević i profesora Blagotu Mitrića. U objavi na Fejsbuku navodi da su samo ona i Mitrić podnijeli blagovremene prijave.

"Tužilački savjet je na osnovu čl. 44 Zakona o državnom tužilaštvu oglasio dana 16oktobra javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca u kome stoji da da se prijava na javni poziv podnosi Tužilačkom savjetu u roku od 15 dana od dana oglašavanja javnog poziva u "Službenom listu Crne Gore" i dnevnom listu "Pobjeda". Javni poziv je oglašen u Sl. Listu Crne Gore br. 058/19 dnevnom listu "Pobjeda" dana 18.10.2019 godine. Zakonski rok od 15 dana za podnošenje prijave na javni poziv u smislu čl. 90 ZUP počinje teći prvog dana od dana oglašavanja od objavljivanja tj. od 19.10.2019, pa do 02.11.2019. godine. Čl. 88: "Rok koji je odredilo službeno lice, kao i rok propisan zakonom i drugim propisom za koji je predvidjena mogućnost produžavanja može se produžiti na zahtjev stranke ili drugog lica koje je učesnik u upravnom postupku ako je zahtjev podnijeti prije isteka roka i ako postoje opravdani razlozi za produžava je". Čl 89: "Početak i tok rokova ne sprečavaju nedelje i državni praznici. Ako poslednji dan roka pada u nedelju ili na dan državnog praznika ili neki drugi dan kada javnopravni organ pred kojim treba preduzeti radnju ne radi, rok ističe istekom narednog radnog dana"," navodi Marković.

Tužilački savjet, kako navodi, nije mogao imati zakonsku mogućnost u smislu čl. 88 da produžava rok za podnošenje prijava, tako da je prijava koja je podnijeta u ponedjeljak neblagovremena, a "svako drugo tumačenje zakonskih rokova je kršenje zakona".

Povezani članci

06. Novembar 2019.

Katniću pod rukom i Vrhovno tužilaštvo?

"Blagovremene prijave na javni poziv podnijeli su dva kandidata, ja i profesor Mitrić. Treći kandidat koja je inače zamenica specijalnog državnog tužioca podnijela je prijavu poslije isteka roka i takva prijava se smatra neblagovremenom jer je podnijeta poslije zakonskog roka od 15 dana koji je u ovom slučaju bio u subotu 02.11.2019.(nije nedelja niti dan državnog praznika već radni dan pošte) u smislu Zakona o upravnom postupku. Tužilački savjet nije mogao imati zakonsku mogućnost u smislu čl. 88 da produžava rok za podnošenje prijava tako da prijava koja je podnijeta u ponedeljak ima se smatrati neblagovremenom. Svako drugo tumačenje zakonskih rokova je kršenje zakona jer niko nema viših prava nego što ih zakon propisuje a shodno čl. 17 Ustava Crne Gore koji proklamuje osnovni ustavni princip jednakosti", kazala je Marković.

Bonus video: