MCP: Odgođeni pregovori ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Savjeta SPC

Iz Mitropolije su kazali da su dobili informaciju od Vlade da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Covid 19 pregovori ekspertskih timova odlažu
4121 pregleda 17 komentar(a)
Sa prethodnih pregovora ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Savjeta Srpske pravoslavne crkve, Foto: Vlada Crne Gore
Sa prethodnih pregovora ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Savjeta Srpske pravoslavne crkve, Foto: Vlada Crne Gore

Pregovori ekspertskih timova Vlade i Episkopskog Savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji su trebalo da budu nastavljeni sjutra, odgođeni su zbog situacije u vezi sa koronavirusom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Iz Mitropolije su kazali da su dobili informaciju od Vlade da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Covid 19 pregovori ekspertskih timova odlažu.

"S obzirom da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja", naveli su iz MCP.

Oni su rekli da ih, povjerenje koje je naročito narušeno poslednjih nekoliko mjeseci, obavezuje da ponov jasan stav kada je u pitanju "diskriminatorni Zakon".

"Govorimo i u ime stotine hiljada nezadovoljnih građana koji su već tri mjeseca u veličanstvenim litijama jasno saopštili da ne pristaju na bezakonje i otimanje svetinja saopštivši da ovaj i ovakav Zakon je u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimjenljiv", istakli su iz MCP.

Prema njihovim riječima, to je razlog zašto žele da razgovaraju isključivo o njegovoj promjeni a ne primjeni.

Iz Mitropolije su apelovali na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primjene ili pripreme za primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U MCP smatraju da bi se svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima, negativno odrazila na dalji tok pregovora i udaljila od svakog kompromisa i valjanog dogovora.

Oni su poručili da ostaju spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promijene budno prateći sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom.

"Zbog nekih nedobronamjernih medijskih komentara, koristeći i ovako ozbiljnu situaciju u borbi protiv Crkve, želimo da upoznamo javnost da su crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštojući preporuke nadležnih institucija", navode iz Mitropolije.

Iz MCP su podsjetili, da su molitvene litije privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mjera o zabrani javnog okupljanja.

Prema njihovim riječima, slijedeći odluke i preporuke, donijeta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama.

Kako su naveli, obustavljeni su časovi vjeronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija, a preko crkvenih medija se svakodnevno vjernici informišu o mjerama opreza.

"U tom smislu smo, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, obezbijedili i gostovanja epidemiologa i ostalih stručnjaka iz ove oblasti", kazali su iz MCP.

Ocjenjuje se da sve to pokazuje da Crkva svoje aktivnosti prilagođava aktuelnom stanju u Crnoj Gori i svijetu apelujući na savjestan i odgovoran odnos svakog vjernika.

"Predanje i iskustvo Crkve nas uči da ništa u životu ne biva bez Božijeg dopuštenja. Tako je i sa novim virusom", naveli su iz Mitropolije.

Oni su rekli da svako iskušenje pa i ovo, podsjeća da "smo ipak samo ljudi, slabi, podložni bolestima i smrti koje dolaze kao posledica pale ljudske prirode".

"Zato je prisustvo Crkve u tom palom svijetu spasonosno i ljekovito jer nam u njoj Bog daje iscjeljenje upravo te i takve prirode, darujući čovjeku cjelosno zdravlje i duhovno i tjelesno", kazali su iz MCP.

Mitropolija je u danima pojačanih iskušenja pozvala sve vjernike na još usrdniju molitvu i post kako bi paniku i strah zamijenili vjera i nada.

Iz MCP navode da su njihove molitve upućene i za ljekare koji se danonoćno nesebično trude žrtvujući se na bogoliki način da pomognu onima kojima je to potrebno.

"Za pomoć prizivamo njihove kolege, svetitelje-ljekare koji su kroz vjekove ljude liječili i od tjelesnih i od duhovnih bolesti. Šaljemo blagoslov Gospoda našega Isusa Hrista istinskog ljekara duša i tijela naših da nas sačuva od svakog zla, bolesti i mržnje i da nas sve u ove dane posta vrati na put pokajanja, praštanja i ljubavi", poručili iz MCP.

Bonus video: