MCP: Omogućiti Džomiću da mirno živi u Crnoj Gori

Nacionalna bezbjednost Crne Gore koja je navodno ugrožena od jednog sveštenika, kako se navodi, samo se urušava ovakvim nezakonitim postupanjem državnih organa
108 pregleda 37 komentar(a)
Mitropolija Crnogorsko-primorska, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Mitropolija Crnogorsko-primorska, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 14.03.2015. 19:18h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozvala je crnogorsku vlast da ispoštuje sudske odluke na osnovu kojih protojerej Velibor Džomić ima pravo boravka u Crnoj Gori i da mu omoguće da u toj državi, kako se navodi, mirno živi sa svojom porodicom.

Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor MCP upozorili su na pristrasno i nezakonito postupanje pojedinih državnih organa, naročito Ministarstva unutrašnjih poslova, u postupcima odobrenja privremenog boravka vjerskim licima i službenicima MCP i drugih pravoslavnih eparhija Srpske patrijaršije u Crnoj Gori.

“To je kulminiralo progonom iz Crne Gore protojereja Džomića. Javnost je u velikoj mjeri upoznata sa ovim slučajem i danas je svima u Crnoj Gori jasno da je taj progon inspirisan političko-ideološkim razlozima, da je neutemeljen na Ustavu i zakonu naše zemlje”, ocijenjeno je iz MCP.

Nacionalna bezbjednost Crne Gore koja je navodno ugrožena od jednog sveštenika, kako se navodi, samo se urušava ovakvim nezakonitim postupanjem državnih organa.

“Eparhijski savjet i Eparhijski upravni odbor pozivaju nadležne da, bez odlaganja, ispoštuju sudske odluke po kojima otac Velibor ima pravo boravka u Crnoj Gori i da mu omoguće da u Crnoj Gori mirno živi sa svojom porodicom”, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da bi Crnoj Gori trebalo hitno da se donese zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica.

U ovaj proces, kako je rečeno, na suštinski način neophodno je uključiti predstavnike pravoslavne crkve i drugih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao što je već urađeno u svim državama u regionu koji su donosili slične zakone.

“U svakoj od zemalja regiona, ali i šire, naročito je uvažavan položaj najbrojnije crkve, pa očekujemo da će to biti slučaj i u Crnoj Gori. Svaki drugi način donošenja ovog Zakona ne bi imao puni legitimitet niti bi bio na korist crnogorskog društva”, kaže se u saopštenju.

Članovi Eparhijskog savjeta i Eparhijskog upravnog odbora očekuju da će vlast konačno ispuniti obavezu i pristupiti radu na Zakonu o restituciji oduzete imovine crkvama i vjerskim zajednicama.

“Neobično je da se takav važan problem toliko dugo odlaže, budući da je Zakon o restituciji, iz kojeg su isključene Crkve i vjerske zajednice, na snazi već duži niz godina, a država Crna Gora je u vrijeme njegovog donošenja preuzela obavezu da će u kratkom roku donijeti Zakon u koji će uključiti Crkve i vjerske zajednice”, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je oduzimanje crkvene imovine često bilo praćeno i nasiljem tadašnjih vlasti.

“Ne želimo da sa tekovinama nasilja stvaramo budućnost Crne Gore. U svakom od pomenutih procesa se moraju u punoj mjeri poštovati ime, identitet, dostojanstvo, istorijski, duhovni i pravni kontinuitet, kao i istorijska uloga MCP u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Raspravljano je i o velikoj krizi porodice i braka, koja je naročito izražena u velikom broju razvedenih brakova i rasturenih porodica.

“To ukazuje na veliku krizu morala i potpunu promjenu etike, koja se kreće u suprotnom smjeru od hrišćanske etike. Mitropolit je upoznao prisutne sa aktivnostima koje Mitropolija sprovodi, uglavnom preko paroha, radi očuvanja svetinje braka i porodice”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: