Međureč magnet za ljubitelje adrenalinskih tura

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je Međureč dragulj prirode i poručio da će lokalna vlast podržati promociju i razvoj takvih turističkih proizvoda
2443 pregleda 0 komentar(a)
Međureč, Foto: Dejan Senić
Međureč, Foto: Dejan Senić

Turistička organizacija Bar održala je promotivnu kanjoning turu kroz Međureč, najatraktivniji kanjon na Crnogorskom primorju, u sklopu svoje kampanje promocije i razvoja ovog, za barske prilike novog turističkog proizvoda u planinskom zaleđu.

Međureč, kanjon u zaleđu Mrkojevića, koji bez ikakvog pretjerivanja posjeduje spektakularnu ljepotu, prošla je za četiri sata grupa u kojoj su pored predstavnika medija i MORT-a bili i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, članovi barskog Planinarskog kluba „Rumija“ i TO Bar.

Pod vođstvom vodiča Vlada Radevića iz Kotora i Đura Martinovića sa Cetinja, grupa je na samom ulazu u Međureč imala spuštanje užadima niz vertikalu visoku 32 metra, a potom su se kao u filmu smjenjivali skokovi u bazene, silasci niz vertikale-takozvane absale, spuštanja kanjonskim „toboganima“... niz trasu dugu nešto manje od dva kilometra.

"Međureč je izuzetno zanimljiv i lijep baš zato što ima taj miks absala, skokova i tobogana, i po tome odudara od svih drugih kanjona, ne samo na primorju. Relativno je nepoznat, pohodi u kanjon su počeli u posljednje dvije-tri godine češće, ali, zato je u svijetu zaljubljenik au kanjoning veoma cijenjen", rekao je za „Vijesti“ Radević.

Prošlog mjeseca, TO Bar je priredila prvu zvaničnu kanjoning turu niz kanjon rijeke Bunar iznad Starog Bara. Direktor TO Bar Emil Kukalj istakao je da je i ovo bila prilika da se promoviše kanjon, ovog puta Međureč, i uvide potrebe infrastrukturnog opremanja koje neće narušiti skoro netakmuti prirodni ambijent, ali i da se razviju vještine i znanje ljudi koji će biti angažovani u kanjoningu.

"Takođe se nadamo da će i neka od naših agencija uskoro biti specijalizovane za kanjoning. Mi na samo pola sata od Bara imamo jedan ovakav dragulj, i to treba iskoristiti. Činjenica je da za ovakve adrenalinske ture ima sve više interesovanja i da one privlače jednu novu klijentelu, prije svega iz Zapadne Evripe, i to visokoplatežne goste jer ovakvi prolasci nisu jeftini. Podržaćemo razvoj ovakvih turističkih proizvoda koji produžavaju sezonu i dovode nove kategorije gostiju", rekao je Kukalj.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je i prolaz kroz Međureč potvrdio atraktivnosti barske opštine i njenih velikih turističkih potencijala.

"Međureč je zaista pravi dragulj prirode, pravi magnet za ljubitelje avanturističkog turizma i aktivnog odmora uopšte, i mi ćemo maksimalno podržati promociju i razvoj ovakvih turističkih proizvoda", kazao je Raičevič novinarima.

Međureč je jedan od tri najatraktivnija kanjona u Baru, uz Bunar i Vruću rijeku, a taj grad je jedinstven na primorju po tome što ih ima ukupno pet, tu su još i kanjoni Nikeziča potok i Perin potok.

Bonus video: