Mehanizam iz Francuske dao novi život starom satu

Za novi sat će nastupiti probni period u kojem će se vidjeti da li časovnik funkcioniše kao što je predviđeno
211 pregleda 0 komentar(a)
stara varoš, sahat kula, Foto: Arhiva Vijesti
stara varoš, sahat kula, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.01.2012. 16:40h

Novi digitalni mehanizam uvezen iz Francuske dao je novi život starom satu u Sahat kuli sa koje ponovo počela otkucava tačno vrijeme na radost Podgoričana vrijeme.

Stari satni mehanizam je zamijenjen novim digitalnim mehanizmom, ali njegova spoljašnost je ostala ista, kao kada je i prvi put otkucao tačno vrijeme.

Član Komisije za praćenje radova Magdalena Radunović, kazala je da je postavljen elektromotorni mehanizam za upravljanje kao i GPS uređaj sa antenom za precizno određivanje vremena.

"Ugradili smo elektromagnetni čekić za zvono, matični sat, koji podrazumijeva upravljačku jedinicu koja vodi elektromagnetni čekić, kao i elektromagnetni mehanizam. Ono što je ostalo isto je staro zvono i gong koje je 1890. godine u italijanskom gradu Basana izlio majstor Pjetro Kolbahani, dok je stari mehanizam iz austrijskog vremena bio star oko 150 godina. Ostali su takođe stari zupčanici i klatno, a sat će zvoniti na svakih pola sata jednom i za svaki sat će otkucavati onoliko koliko je časova", rekla je Radunović.

Na istom mjestu kao nekad

Ona je naglasila da će novi sat ostati na istoj strani kao nekada, okrenut prema Morači i staroj Podgorici, tako da ostaje autentičnost Sahat kule koja je kao kulturno dobro, zaštićena zakonom.

Za novi sat će nastupiti probni period u kojem će se vidjeti da li časovnik funkcioniše kao što je predviđeno.

Inicijativu za konačno stavljanje sata u funkciju pokrenuo je Glavni grad i Služba za zajedničke poslove, a digitalni mehanizam za koji je izdvojeno je 2000 eura je stigao iz Francuske.

Za novi sat će nastupiti probni period u kojem će se vidjeti da li časovnik funkcioniše kao što je predviđeno.

Ura koja život znači

Građani su dugo iščekivali kada će sat biti stavljen u funkciju, a za Nova Dabanovića, Sahat kula je simbol Stare Varoši, koji je uvijek radio i treba da radi.

"Pozdravljam ovaj potez Glavnog grada, jer ponovnim početkom rada sata, trebalo bi malo da živne ovaj dio oko Sahat kule i Stare Varoši. Na platou ispred nje, okupljali su se ljudi, sjedjelo se, bilo je kafana, stara autobuska. Staroj varoši bi trebalo sada malo više pokloniti pažnje, stare kuće renovirati, ali da se sačuva stari stil", kazao je Dabanović.

Dušica Radović je oduševljena što je Sahat kula počela da otkucava tačno vrijeme.

"Lijepo je kada su gradski oci počeli da obraćaju pažnju na znamenitosti, ali džaba kada narod ne obraća pažnju na njih. Naš narod više se oduševljava mostovima i građevinama od kojih se Crna Gora pretvara u Ameriku, umjesto da cijeni pejzaže i stare građevine", kazala je Radović.

Bonus video: