Mihailo: Dosta je bilo da Crnogrci idu oko crkve, a da je okupator u crkvi

Episkop argentinski Gregorije i predstavnik CPC u Italiji Franko, vjernicima su čestitali Badnje veče.
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2017. 19:47h

Na platou ispred Umjetničke kolonije stotinjak vjernika Crnogorske pravoslavne crkve iz Danilovgrada večeras je naložilo badnjake, koje je blagoslovio mitropolit CPC Mihailo sa sveštenstvom.

U ime domaćina Budo Brajović kazao je da nema Crne Gore bez crnogorske crkve.

"I ne može niko utrijeti ono što nam pripada kao Crnogorcima", kazao je on.

Dragan Mitov Đurović, predsjednik Crkvene opštine CPC Danilovgrad poručio je da je teže bilo prije 101 godinu na Mojkovcu, ali da je Crna Gora kroz vjekove čuvala čast, vjeru i slobodu.

"Ne smijemo zaboraviti da smo sve ove decenije i vjekove čuvali čast, i sačuvali je, čuvali i sačuvali vjeru, ali smo prije 99 godina izgubili našu crkvu. Izgubili, jer nam je oduzeta dekretom ljudi koji nijesu sa ovih prostora, i njima nikada nijesu pripadali", rekao je on.

Poručio je da su crkve u Crnoj Gori njihove.

"To je naše. To su podizali naši prađedovi, to je naša imovina i mi hoćemo i moramo, i nova Crna Gora to više ne smije da odlaže. Moraju Crnogorci biti u svoje svetinje, jer CPC je u čuvenoj Sintagmi na devetom mjestu. Posle nje su oni koji stoluju u našim crkvama i našim manastirima", rekao je on.

Mitropolit Mihailo kazao je da vidi da u Crnoj Gori postoji vlast i da je razgovarao sa njima.

"Rekao sam im nemojte više tako raditi od Crne Gore i Crnogoraca. Dosta je bilo da Crnogrci idu oko crkve, a da je okupator u crkvi. Onaj ko je najviše zadužen za to rekao mi je - dosta je toga Mihailo, to mora da se mijenja", kazao je on.

Dodao je da je CPC sudskim putem dobila crkvu na Kruševcu, ali da su se "Srbi žalili samo da prolongiraju proces".

"Ne mogu ga prolongirati. Bilo im je rečeno za 15 dana da napuste crkvu, ali sačekaćemo i ovo, ako smo čekali do sad. Popuštanja više nema, mora se ovo rješavati. Mislim da će to imati u vidu i naša vlast i Skupština, i predsjednik (Filip Vujanović) možda malo manje", kazao je on.

Episkop argentinski Gregorije i predstavnik CPC u Italiji Franko, vjernicima su čestitali Badnje veče.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su predsjednik Skupštine Ivan Brajović i direktorica Kliničkog centra Zorica Beba Kovačević.

Galerija

Bonus video: