Mijatović: Ne očekujem čuda, ali moramo se kretati ka poboljšanju medijske scene

Mijatović je ocijenila da je medijska scena u Crnoj Gori vrlo polarizovana i da bi revidirani Etički kodeks trebalo da doprinese njenom ozdravljenju
90 pregleda 0 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2015. 17:45h

Nacrtom Kodeksa novinara predviđeno je desetak izmjena, u odnosu na aktuelni iz 2003. godine.

Najvažnije se odnose na onlajn komentarisanje, pisma uredniku, zaštitu prava djece, konflikta interesa, plagiranje, izvještavanju sa političkih skupova, uvažavanje pretpostavke nevinosti, solidarnost sa kolegama.

Na Nacrtu je oko godinu radila šestočlana radna grupa i uređen je pod pokroviteljstvom OEBS-a i Savjeta Evrope.

Radnu grupu čine: Nikola Marković, Mihailo Jovović, Duško Vuković, Gordana Borović, Ranko Vujović i Branko Vojičić.

Sa konferencije su pozvali sve zainteresovane da doprinesu unaprjeđenju dokumenta slanjem sugestija na mejl codexontenegro@gmail.com, do 1. septembra.

Nacrtom je predviđeno da onlajn mediji treba da “definišu svoja interna pravila vezano za komentare trećih lica”. Pravila za cilj imaju “izbjegavanje nezakonitog i neetičkog sadržaja uz puno poštovanje slobode izražavanja”.

Kodeks obavezuje novinara da štiti integritet maloljetnih osoba, drugačijih i lica sa smetnjama u razvoju:

“Mediji su dužni da postupaju u skladu sa načelima Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djece i da sa posebnom pažnjom istražuju informacije koje zadiru u interese djece. U skladu sa tim, ni jedno dijete ne smije biti izloženo medijskom miješanju u njegov porodični život, dom ili ličnu prepisku, kao ni napadima na njegovu čast i ugled”, piše u Nacrtu.

Navodi se da novinar mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović smatra da je samoregulacija nešto bez čega novinari i mediji ne treba da rade. Ocijenila je da je medijska scena u Crnoj Gori vrlo polarizovana i da bi revidirani Etički kodeks trebalo da doprinese njenom ozdravljenju:

“Ne očekujem čuda ali se moramo kretati u pravcu poboljšanja medijske scene”, kazala je Mijatović

Šef odsjeka za informaciono društvo u Generalnom direktoratu za ljudska prava i vladavinu prava Patrik Peninks ocijenio je da je Nacrt važan korak za crnogorsko društvo i slobodu medija.

Bonus video: