Ministar ne zna da je Juretić osuđivan

MORT: Inspektor koga je Filip Vujanović pomilovao preuzet od Uprave za inspekcijske poslove, zadužen za nadzor “ južnog regiona”. Nijesmo u posjedu eventualne kaznene evidencije
887 pregleda 17 komentar(a)
Vladan Juretić, Foto: Zoran Đurić
Vladan Juretić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.07.2018. 16:51h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) ne zna da je njegov inspektor Vladan Juretić osuđivan iako su mediji, među kojima i “Vijesti”, više puta pisali o dvije presude i odluci bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića da ga pomiluje i poštedi zatvorske kazne.

“Ministarstvo nije u posjedu eventualno kaznene evidencije za inspektora”, navodi se u odgovoru MORT-a.

Juretić je nedavno bio angažovan na budvanskom ostrvu Sveti Nikola, sprečavajući jednu porodicu da renovira pristan ispred svoje kuće.

“Vijesti” su nakon toga pitale MORT od kada Juretić radi kod njih, na kojim poslovima i kako je to moguće s obzirom da je osuđivan. Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje da se tokom zapošljavanja u državnom organu dostavlja o dokaz o neosuđivanosti.

Iz resora ministra Pavla Radulovića su odgovorili da je Juretić sporazumom preuzet od Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i da je raspoređen na “službeničko mjesto, urbanističko-građevinskog inspektorau Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje, u Direkciji za inspekcijski nadzor južni region”.

Podsjećaju da je sve učinjeno na osnovu Uredbe o organizaciji i radu državne uprave, kada je inspekcijski nadzor u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, prenijet u njihovu nadležnost.

Kaznena evidencija osuđenih je u Ministarstvu pravde, a dokaz o neosuđivanosti dostavlja se tokom prijave za posao. Juretić nakon osude i pomilovanja nije ostao bez državnog posla, iako to nalaže Zakon o državim službenicima, pa ga je MORT preuzeo navodno ne znajući za presude.

Juretića je u decembru 2009. pomilovao Vujanović čime je tadašnji građevinski inspektor izbjegao dvije zatvorske kazne zbog nanošenja teških tjelesnih povreda i zloupotrebe položaja.

Njemu je zatim ponovo suđeno 2016. zbog optužbi za teško djelo protiv opšte sigurnosti., jer je sa još dvije osobe u februaru 2008, u kampu Vrela ribnička u Podgorici, nepropisnim rušenjem objekta uzrokovao povređivanja dva maloljetnika.

Na djecu je tada pao zid koji ih je teško povrijedio, ali je Osnovni sud Juretića oslobodio odgovornosti.

Inspektor je ranije, tokom vlasti gradonačelnika Miomira Mugoše u Podgorici, bio jedan od agilnijih inspektora u rušenju ilegalnih objekata.

Njegova presuda za “protivpravno nanošenje štete” ticala se rušenja ograde Kipsa, kome su on i njegov tadašnji šef Vlatko Vučinić, po presudi Osnovnog suda, načinili štetu od 10.073 eura.

Zbog sporenja Glavnog grada, po čijem nalogu je postupao i Juretić, i Kipsa, vlasnik tog presudzeća Risto Drekalovićobratio se pritužbom Evropskom sudu za ljudska prava koji je nedavno presudio u njegovu korist.

Kips je tom prilikom tražio odštetu od preko 30 miliona eura, Evropski sud je utvrdio da mu ona nesumnjivo pripada ali je ostavio najprije Vladi da pokuša da postigne dogovor sa tom kompanijom. Ako do tga ne dođe, sud će dosuditi odšetu.

Zakon mora biti jednak za sve, ali političari baštine i druge vrijednosti

“Zakon mora biti jednak za sve, ali mi kao političari moramo baštinitiiI neku drugu vrijednost, političku, društvenu, da znamo i da smo svjesni da ljudi griješe i da će griješiti, da bezgrešnih nema I da nekoga ko je pogrešio ne treba obilježiti žutom trakom za cio život nego mu dati novu priliku.

I verujem da ćemo na tom principu poštovati I držati se vladavine zakona, ali voditi i računa da čovjek mora da živi”, rekao je premijer Duško Marković povodom zapošljavanja osuđenog za zloupotrebu položaja Nebojše Obradovića (SD) u Ministarstu saobraćaja. Obradović je osuđen u slučaju “Ramada” jer je državnim novcem platio partijski skup.

Bonus video: