Ministarstvo kulture: Srbija posegla za crnogorskim kulturnim nasljeđem - Vijesti.me
GUSLAR U CRNOGORSKOJ NOŠNJI NA OTVARANJU SRPSKOG KULTURNOG CENTRA

Ministarstvo kulture: Srbija posegla za crnogorskim kulturnim nasljeđem

"Činjenica da je pjevanje uz gusle dio kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli vidjeti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu", kazali su u Ministarstvu kulture Crne Gore

Guslar u crnogorskoj nošnji na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu
Guslar u crnogorskoj nošnji na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu (Foto: Twitter)

Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obilježju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje, saopšteno je iz Ministarstva kulture Crne Gore.

U Pekingu je 29. novembra otvoren Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić", i tom prilikom je priređena svečanost koju je pratio i kulturno-umjetnički program. Jedna od tačaka je bila i muzička numera na guslama od strane momka koji je nosio crnogorsku nacionalnu nošnju.

"Činjenica da je pjevanje uz gusle dio kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli vidjeti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu", kazali su u Ministarstvu kulture Crne Gore.

Oni su dodali da to što je pjevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, podrazumijeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasljeđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pjesama.

"Poštujući činjenicu da pjevanje uz gusle pripada i kulturnom nasljeđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematrijalnog dostignuća ne bi smjelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasljedju druge države. Vođena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentirati pjevanje uz gusle, kao dio sopstvenog kulturnog nasledja, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a", saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva kulture.


Vidi sve komentare