Ministarstvo nauke dodijelilo grant: 240.000 eura Fakultetu za pomorstvo u Kotoru

Fakultet za pomorstvo u Kotoru treća je institucija koja je uspješno završila pregovore sa Ministarstvom nauke i Svjetskom bankom
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 13:01h

Danas su u Kotoru, u kongresnoj sali hotela Cattaro, ministarka nauke Sanja Vlahović i dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru Danilo Nikolić, potpisali Ugovor o dodjeljivanju naučnoistraživačkog granta u vrijednosti od 240.000 eura Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, za realizaciju projekta "Sustainable Marina" (Održiva marina).

Nakon ceremonije potpisivanja Ugovora, u svom obraćanju ministarka Vlahović se osvrnula na važnost ovog projekta i izrazila zadovoljstvo što je upravo Fakultet za pomorstvo u Kotoru jedna od 4 naučnoistraživačke ustanove koje su dobitnici grantova za projekte istraživanja i razvoja.

"Zadovoljna sam što se Fakultet za pomorstvo aktivno uključuje u naučnoistraživačke projekte. Njihovom uspjehu i danas smo svjedoci, kako kroz prezentaciju vrijednog projekta koji realizuju sa norveškim partnerima, a pod pokroviteljstvom Vlade Norveške, tako i kroz dobijanje granta za realizaciju projekta "Sustainable Marina". Uvjerena sam da će nastavak ovakvog rada u skorije vrijeme preporučiti Fakultet za pomorstvo i za jednog od glavnih kandidata za uspostavljanje Centra uspješnosti i na ovoj instituciji, jer će novoformirane labaratorije i trening centar istinski omogućiti istraživanja na najvišem nivou" istakla je Vlahović.

Dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru Danilo Nikolić (foto: Ministarstvo nauke)

Ministarka tvrdi da će ovim projektom mnogi biti na dobitku.

Kada je riječ o projektu "SUST-MARINA" sigurna sam da će realizacijom ovog projekta na dobitku biti ne samo Fakultet za Pomorstvo i marina Bar, već i država Crna Gora, imajući u vidu da cjelokupan program promoviše održivi razvoj u priobalnim morskim područjima" izjavila je Vlahović.

Ministarstvo nauke je u okviru projekta INVO (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost), koji se finansira iz kredita Svjetske banke, u oktobru 2013 raspisalo Konkurs za dodjelu grantova za projekte istraživanja i razvoja, u visini od 150.000 - 400.000 eura.

Od ukupno pristiglih 29 prijava, nakon dvije faze eksterne evaluacije 4 najbolje rangirana projekta odabrana su za finansiranje i to projekat Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice, Biotehničkog fakulteta, Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i Fakulteta "Politehnika", UDG.

Fakultet za pomorstvo u Kotoru treća je naučnoistraživačka institucija koja je uspješno završila proces pregovora sa Ministarstvom nauke i Svjetskom bankom oko dodjeljivanja naučnoistraživačkog granta, čime su ispunjeni svi uslovi za potpisivanje ugovora.

"Projekat "SUST MARINA", ima za cilj da predstavi razvojnu strategiju koja omogućava adekvatno planiranje i upravljanje održivim razvojem u AD Marina Bar. Radni tim Fakulteta za pomorstvo na čelu sa Branislavom Dragovićem, koji je rukovodilac ovog projekta, zajedno sa Agencijama za zaštitu životne sredine Crne Gore i Marine Bar i partnerskom institucijom, Univerzitetom u grčkom gradu Pireju će valorizovati dobru praksu marina u Grčkoj na primjeru Marine Bar, koja će doprinijeti regionalnom i nacionalnom održivom razvoju samog programa. Primjena ovog projekta se ogleda u tome što će se većina sprovedenih aktivnosti u marini Bar, uključujući i naučne, moći priminijeti na ostale marine u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju Ministarstva nauke.

Na marginama današnjeg događaja, Ministarka Vlahović sastala se sa generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Norveške Hakanom Blankenborgom,čija je ključna tema bilo uspostavljanje bilateralne naučnoistraživačke saradnje između Crne Gore i Norveške.

Direktor Blankenborg ocijenio je dosadašnju saradnju sa Fakultetom za pomorstvo u Kotoru izuzetno uspješnom i iskazao spremnost i namjeru da uloži maksimalne napore na stvaranju uslova da se ova saradnja uspostavi i na nivou dvije države, čime bi se otvorilo niz novih mogućnosti dvijema naučnoistraživačkim zajednicama.

Galerija

Bonus video: