Nema daljeg pošumljavanja Sinjajevine

Resor Predraga Boškovića krajem novembra prošle godine organizovao je na Sinjajevini akciju pošumljavanja 3.000 sadnica smrče i bora na lokaciji Savina voda, gdje je planirano i formiranje vježbovno-strelišnog poligona. Najavljeno je da je u planu sadnja 100.000 sadnica
11613 pregleda 3 komentar(a)
Sa akcije pošumljavanja, Foto: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo odbrane
Sa akcije pošumljavanja, Foto: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 09.04.2020. 10:59h

Ministarstvo odbrane obustaviće dalje pošumljavanje na području Sinjajevine, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma ponudilo je pomoć za zajedničke aktivnosti, koje će doprinijeti zaštiti postojećeg ekosistema pašnjaka i livada na tom području.

To se, pored ostalog, navodi u odgovoru MORT-a na inicijativu Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da razmotri opravdanost akcije pošumljavanja na Sinjajevini.

Resor Predraga Boškovića krajem novembra prošle godine organizovao je na Sinjajevini akciju pošumljavanja 3.000 sadnica smrče i bora na lokaciji Savina voda, gdje je planirano i formiranje vježbovno-strelišnog poligona. Najavljeno je da je u planu sadnja 100.000 sadnica.

CZIP je krajem decembra MORT-u i i Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine uputio Inicijativu za preduzimanje potrebnih mjera kako bi se spriječilo realizovanje takvog plana.

“Akcija koja je organizovna u saradnji sa Upravom za šume nije bila predviđena planom pošumljavanja, niti je opravdana sa ekološkog aspekta. Pošumljavanje je potrebno sprovoditi na prioritetnim lokacijama poput onih koje su opožarene ili devastirane prekomjernom sječom”, kazali su, pored ostalog, iz CZIP-a.

Bonus video: