Ministarstvo otvoreno za saradnju sa NVO sektorom sa ciljem da pomognu beskućnicima

Primjena tog sporazuma pokazala se kao dobra praksa za buduće aktivnosti
57 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Predrag Bošković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.04.2013. 20:11h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja raspoloženo je za nastavak saradnje sa nevladinim sektorom kako bi regulisali smještaj beskućnika dok se ne steknu uslovi za istitucionalno rješavanje njihovog pitanja, sapšteno je iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Akcija za ljudska prava potpisali su krajem decembra sporazum kojim je obezbijeđen privremeni smještaj za beskućnike na period od tri mjeseca. Poslije analize primjene sporazuma odlučeno je da se sporazum nastavi još za mjesec.

Kako su naveli, primjena tog sporazuma pokazala se kao dobra praksa za buduće aktivnosti u rješavanju pitanja zbrinjavanja beskućnika

Ukazuje se da je, kako bi se obezbijedio planski pristup zaštiti beskućnika, potrebno uspostaviti njihovu evidenciju, “što do sada nije bilo moguće, imajući u vidu da ova kategorija lica nije prepoznata u važećem Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti”.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja spremno je da razmotri oblike saradnje u pogledu zaštite ugroženih kategorija stanovništva, što se i pokazalo uspješnom saradnjom sa opštinama u pogledu osnivanja dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama, gdje je opština osnivač tih ustanova”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će se, u saradnji sa lokalnim upravama napraviti analize na osnovu kojih će se utvrditi potreba za zbrinjavanjem beskućnika.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja nakon usvajanja zakona, donošenja podzakonskih akata kao i sprovedenih analiza zauzeće konačan stav u pogledu rješavanja smještaja beskućnika”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: