Miranović na jesen dekan PMF-a

Rektorka UCG Radmila Vojvodić tada je dala uzdržano mišljenje na izbor Šćepanovića, nakon čega je UO UCG jednoglasno odbio taj predlog Vijeća PMF-a
321 pregleda 4 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Predrag Miranović
Radmila Vojvodić, Predrag Miranović
Ažurirano: 20.07.2017. 06:04h

Predrag Miranović najvjerovatnije će biti izabran za dekana Prirodno - matematičkog fakulteta (PMF) , saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Bivši rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) i aktuelni vršilac dužnosti dekana PMF, jedini se prijavio na konkurs za tu funkciju.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da će provjera konkursne dokumentacije biti krajem avgusta, nakon čega će o njegovom izboru mišljenje dati Vijeće PMF-a, dok će posljednju riječ o Miranovićevom imenovanju dati Senat i Upravni odbor (UO) UCG.

Miranović rukovodi tom univerzitetskom jedinicom od kraja prošle godine, kada je UO UCG odbio da potvrdi odluku Vijeća PMF-a da dekan fakulteta bude profesor Stevan Šćepanović.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić tada je dala uzdržano mišljenje na izbor Šćepanovića, nakon čega je UO UCG jednoglasno odbio taj predlog Vijeća PMF-a.

Šćepanović je na sjednici Vijeća tada dobio 36 glasova, dok je protivkandidat, kojeg je navodno priželjkivala rektorka, tada osvojio 20 glasova, nakon čega se žalio da proceduru izbora.

UO je ocijenio da bi izbor Šćepanovića bio “loš primjer studentima”, jer on nema naučnih radova na SCI listama i “loše je sarađivao sa rektorkom” što se tiče modela studiranja, odnosno odbijao je da prihvati reformisani model studiranja (tri godine osnovnih i dvije masters studija), jer je Vijeće PMF smtralo da je 4+1 model mnogo bolji za tu ustanovu.

Šćepanović se, razočaran razvojem situacije oko njegovog izbora i gubitkom većinske podrške članova Vijeća PMF-a, nije ponovo prijavljivao na konkurs za dekana.

Bivši ministar zdravlja biće izabran za redovnog profesora

Nekadašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović biće izabran za redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Prema referatu, objavljenom u biltenu UCG, Radunović će biti redovni profesor na predmetu hirurgija, oblast hepatobilijarna hirurgija.

Među mnogobrojnim Radunovićevim radovima, objavljenim na SCI listama, našao se i rad pod nazivom “Obdukcioni nalaz kod beskućnika”, koji potpisuje sa dekanom Pravnog fakulteta Velimirom Rakočevićem i još nekoliko autora.

Upravo zbog tog, i još jednog rada iz oblasti medicine, Rakočević ranije nije izabran u zvanje redovnog profesora na Pravnom fakultetu. Senat nije našao vezu između tih radova i predmeta koje Rakočević treba da predaje.

Bonus video: