Mještani Beransela tvrde da im se Opština sveti: Uzaludna vam je sva represija

U Beranselo stigle presude iz 2011, pet mještana treba da plati po 200 a MZ 2.000 eura
65 pregleda 5 komentar(a)
Berane smeće, Foto: Rabrenović
Berane smeće, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 05.03.2013. 18:11h

Država je namjerila da se perfidnim represivnim metodama razračunava sa mještanima Beransela koji već 12 dana blokiraju odvoz smeća na divlju gradsku deponiju na Vasovim vodama - tako u ovoj mjesnoj zajednici tumače jučerašnju presudu Osnovnog suda kojom se MZ Beranselo, kao pravno lice, kažnjava sa dvije hiljade eura, a još pet mještana sa po 200 eura, i nalaže im se da prekinu blokadu deponije.

Predsjednik Mjesne zajednice Tihomir Bogavac objašnjava da se radi o presudi iz avgusta 2011. godine u vezi sa „smetnjom posjeda i aktiviranju kazne zbog ponovljene smetnje“.

„Ovo je čista represija i od strane suda i od strane Opštine. Ne mogu nam ništa, pa iz fioka izvlače prašnjave predmete. Opština je ovih dana uputila ’vapaj’ državnim organima i poziv za pomoć i država odgovara na ovaj način. Uzalud im je, to je jedino što im mogu poručiti“, kazao je Bogavac.

Da se radi o „pravnom nasilju nad pravnim sistemom Crne Gore“ smatra i predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine u ovoj mjesnoj zajednici Radoje Mišković.

„Tvrdim da mi imamo sve argumente da je došlo vrijeme da se zaustavi nasilje i počne da sprovodi zakon i poštuje pravna država“, kazao je Mišković.

On je rekao da presuda Osnovnog suda neće pokolebati mještane Beransela i da će oni ostati na barikadama.

„Žao mi je ljudi koji moraju da sude po nalogu, a ne po zakonima ove naše države“, dodao je Mišković.

U lokalnoj upravi, sa druge strane, smatraju da mještani Beransela nemaju razloga za blokadu deponije, dok su iz JP „Komunalno“ pozvali nadležne državne organe da im omoguće da rade svoj posao.

Šestu blokadu gradske deponije na Vasovim vodama mještani Beransela započeli su prije tačno dvanaest dana, ogorčeni zbog tumačenja espertize kojom se naovodno daje zeleno svjetlo na izgradnju deponije na Vasovim vodama.

Oni su ponovili da stav eksperata potvrđuje da lokacija Vasove vode nije pogodna za privremenu deponiju, jer ne ispunjava i ne može ispuniti uslove predviđene članom 78 Zakona o upravljanju otpadom, koji, između ostalog, propisuje da se privremenim odlaganjem otpada ne smije dodatno narušavati životna sredina.

Mještani Beransela takođe podvlače i stav iz ekspertize koji kaže da lokacija Vasove vode ne može da se koristi za stalnu deponiju, ako ostane na snazi konflikt između trase planiranog autoputa i lokacije deponije, te da je u tom slučaju potrebno odrediti novu lokaciju za sanitarnu deponiju.

„Mi još jednom podsjećamo javnost da se ispostavilo kako se projekat deponije našao ne samo u koridoru, već na samoj trasi auto puta Bar - Boljare, i da se tako opštinski planovi kose sa prostornim planovima višeg reda“ rekao je Mišković.

„Nas zaplašiti neće i ne mogu. Mi ostajemo na blokadi i barikadama. Zakon je na našoj strani. Oni mogu izvlačiti prašnjave prijave protiv mještana Beransela, ali bi im pametnije bilo da pogledaju i skinu prašinu sa nekih mnogo ozbiljnijih krivičnih prijava protiv opštinskih čelnika koje stoje u fiokama kod tog istog suda“, poručio je Mišković.

Trikamiona sa smećem morala do Podgorice

U lokalnoj upravi, sa druge strane, smatraju da mještani Beransela nemaju razloga za blokadu deponije, dok su iz JP „Komunalno“ pozvali nadležne državne organe da im omoguće da rade svoj posao.

Od početka nove blokade gradske deponije nijedan kamion komunalnog preduzeća nije prošao prema smetlištu na Vasovim vodama. Ovo preduzeće je juče, uz policijsku pratnju, tri velika kamiona sa otpadom iz prepunih gradskih kontejnera uputilo za Podgoricu, i jadan manji kamion istovarilo na deponiju u susjednoj Andrijevici.

Dok iz JP Komunalno tvrde da je odvoz smeća prema Podgorici previše skup, u Beranselu smatraju da je to jeftinije nego gomilanje novog otpada na Vasovim vodama i kasnija neophodna sanacija ove najveće planine smeća na sjeveru Crne Gore.

Bonus video: