Mještani Kličeva traže da se deponija Mislov do zatvori

Mislov do, površine od blizu dva hektara, prije više od deset godina je određen kao privremena deponija. Godišnje se na na pomenutoj deponiji, koja je od centra grada udaljena šest, sedam kilometara, iz Nikšića odloži do 32 hiljade tona komunalnog otpada
107 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2016. 06:46h

Mještani nikšićkih naselja Straševina i Kličevo često su prinuđeni da se maltene guše u dimu i neprijatnom mirisu koji dolazi sa privremene deponije Mislov do zbog požara koji se tamo dešavaju, a preksinoć su, kako su kazali "Vijestima", strahovali da požar ne izazove kakvu eksploziju, pošto se u blizini nalazi fabrika eksploziva.

Mještani Kličeva podnijeće danas inicijativu lokalnoj upravi da se deponija zatvori, a ukoliko se to ne dogodi planiraju da organizuju proteste. Podršku će im pružiti i mještani Straševine.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja Veselina Gardaševića vatrogasci su u noći između subote i nedjelje imali pune ruke posla.

"Bio je veliki požar i angažovali smo šest vatrogasaca sa troje vozila koji su gasili vatru od 19 časova do četiri ujutro. Za to vrijeme smo potrošili 23 cistijerne vode, što je preko 170 kubika. Na deponiji se često dešavaju požari i naše ekipe znaju danima da ostanu na tom lokalitetu kako bi lokalizovali požar", kazao je Gardašević "Vijestima".

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta "Ozon", kazao je da se dešava ono na šta godinama upozoravaju.

"Samozapaljenjem ili usled namjernog požara, što su dva realna scenarija imajući u vidu način na koji se upravljanja otpadom u Nikšiću, a što će nadamo se utvrditi nadležni organi, metan tzv "zemni gas" na neueređenom gradskom smetlištu, Mislov do postaje prijetnja za javno zdravlje ali i bezbjednost građana", kazao je Perović za "Vijesti".

U blizini deponije, podsjeća Perović, nalazi se i fabrika koji se bavi eksplozivnim materijalima, tako da Mislov do predstavlja još veću opasnost zbog same mogućnosti izazivanja eksplozija koje mogu imati katastrofalne posledice.

"Primitivan način na koji se preko deceniju vrši deponovanje otpada na neadekvatnoj lokaciji koja nije ispunila ni zakonske uslove da bude posmatrana kao "privremeno odlagališe", neoboriv je dokaz izostanka vizije i neefikasnih institucija, koje nijesu sposobne da građanima obezbjede pravilan sistem upravljanja otpadom u XXI vijeku", istakao je Perović.

Početkom prošle godine lokalna uprava je potpisala novi trogodišnji ugovor sa vlasnikom parcele u Mislovom dolu o odlaganju otpada kako iz grada pod Trebjesom, tako i iz susjednih opština, Šavnika i Plužina.

Mislov do, površine od blizu dva hektara, prije više od deset godina je određen kao privremena deponija. Godišnje se na na pomenutoj deponiji, koja je od centra grada udaljena šest, sedam kilometara, iz Nikšića odloži do 32 hiljade tona komunalnog otpada.

Iz lokalne uprave uvjeravaju da rade na pronalaženju trajnog i pravog rješenja za odlaganje otpada i da će taj problem biti riješen u naredne dvije godine. I dok lokalna uprava zagovara izgradnju spalionice, ekolozi smatraju da je to poslednje rješenje.

Perović: Potrebna hitna sanacija lokacije Mislom do

Perović smatra da su se, nakon posljednjeg slučaja požara na deponiji, stekli svi uslovi da se u rješavanju problema Mislov do aktivno uključi i državno tužilaštvo koje mora pokazati "mnogo više interesovanja za problematiku otpada koja ima sve obrise ekokriminala i prostor za ispitivanje kriminalno-koruptivnih radnji".

"Ekološki pokret "Ozon" smatra da je potrebno htino zatvaranje i sanacija lokacije Mislov do i uvođenje potpuno drugačijeg sistema upravljanja komunalnim otpadom koji će se bazirati na selektivnom sakupljanju i reciklaži u najvećoj mogućoj mjeri, uz subvencioni odnos prema odgovornim građanima i provrednim subjektima, odnosno efikasnu i neselktivnu primjenu kaznene politike za one koji ne poštuju Zakon o upravljanju otpadom", poručio je Perović.

Muratović: Požari na deponiji česti

Direktor Komunalnog preduzeća Miodrag Muratović kazao je da su na gašenju požara angažovali dvoje vozila, ali i da su na deponiji česti požari.

"Požar je veoma brzo bio pod kontrolom. Vjerovatno je u pitanju neka reakcija gasa, ali što se nas tiče ispoštovali smo sve standarde o deponovanju otpada, obezbjeđena je stražarska služba tako da pravilno nadzorišemo i intervenišemo", kazao je Muratović "Vijestima".

Galerija

Bonus video: