Mladi URA, zeleni iz organizacije CDN i KOR održali performans: Ne damo prirodu Crne Gore

Mladi iz zelene organizacije CDN borave u dvodnevnoj posjeti Forumu mladih URA na poziv ove stranke
919 pregleda 0 komentar(a)
Sa performansa, Foto: URA
Sa performansa, Foto: URA
Ažurirano: 27.11.2019. 16:04h

Mladi URA, zeleni iz organizacije CDN (Cooperation development network) i predstavnici Koalicije za održivi razvoj (KOR) održali su danas performans ispred Ministarstva ekonomije sa ciljem da ukažu na ekološke probleme Crne Gore i daju na značaju saradnji regionalnih zelenih politika u cilju očuvanja životne sredine.

Mladi iz zelene organizacije CDN borave u dvodnevnoj posjeti Forumu mladih URA na poziv ove stranke.

Na performansu oni su nosili transparente: "Je li vas sramota", Čađave zore bude me iz sna", "Malo mi za biznis treba - rijeka, cijev i komad neba", "Koliko u kovertu da ne siječete", "Hoće li rijeke iz mHe glas nositi okeanu da je vječna Crna Gora" itd.

Tom prilikom predsjednik mladih URE Milan Đaković je kazao da će URA nastaviti da snažno podržava sve građanske inicijative, i sve borbe lokalnog stanovništva protiv devastacije.

"Moramo zaštiti Taru, moramo zaštiti Sinjajevinu, moramo zaštiti svaku našu rijeku, a najnovija borba se odvija u Miločerskom parku, gdje ovih dana DPS-ov biznismen nelegalno gradi i uništava jednu od rijetkih zelenih oaza na budvanskoj rivijeri.

URA
Sa performansa(Foto: URA)

Kazao je i da su mHe, prepoznate u Crnoj Gori i u regionu, kao najbolji primjer lošeg odnosa prema prirodi.

"Ukoliko uzmemo u obzir štetu koju nanose malim planinskim rijekama, te neisplativost ovakvog ekonomskog modela, u kojem građani plaćaju visoke naknade, dok sav profit izvlače investitori, jasno nam je da se ovome mora stati na kraj. Mi smo danas ovdje da pošaljemo poruku da smo u ovome zajedno i da nećemo od odustati od borbe za Zelenu Crnu Goru", kazao je Đaković.

Predstavnik Koalicije za održivi razvoj Milovan Marković takođe je potencirao štetnost mHe.

"Investitori koriste neinformisanost lokalnog stanovništva, plasirajući im poluinformacije i dezinformacije o tome kako će mHe donijeti blagostanje u lokalnu zajednicu. Jedna od njih jeste svakako da mHe pune budžete lokalnih zajednica. Pritom, niko ne postavlja pitanje koliko ovakvi projekti iznose novca iz lokalnih zajednica. Takođe, apsurdna je priča da mHe izgradnjom ribljih staza i poribljavanjem čuvaju autohtone vrste. Potočna pastrmka se ne štiti remećem uobičajenog načina reprodukcije ili poribljavanjem potpuno drugim vrstama", istakao je Marković.

Predstavnik CDN-a, Luka Gudek kazao je da su u Crnu Goru došli radi solidarnosti sa građanima koji brane prirodna bogatstva.

"U Podgorici smo s mladim zelenim aktivistima iz regije - iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Došli smo poslati poruku solidarnosti mladim aktivistima i ljudima koji se bore protiv mini hidroelektrana u Crnoj Gori. mHe su problem koji jednako pogađa cijelu regiju, količina energije koju ovi projekti donose ne opravdava štetu koju donose lokalnoj zajednici i prirodi", kazao je Gudek

Bonus video: