"Mladi za čist Jadran": Čistili obale i rijeke, edukovali mlade... - Vijesti.me
PROJEKAT NVO NAŠA AKCIJA

"Mladi za čist Jadran": Čistili obale i rijeke, edukovali mlade...

Najveću pažnju, kako navode iz "Naše akcije", privukle su ovogodišnje instalacije ostvarene kroz projekat "Mladi za čist Jadran"

Sa jedne od akcija čišćenja
Sa jedne od akcija čišćenja (Foto: NVO Naša akcija)

Mladi volonteri NVO Naša akcija pokupili su 20 kubika otpada samo na jednoj plazi u uvali Trašte, dok su očišćene i mnogobrojne druge lokacije, kao što su izvor Gurdić i rijeka Škurda u Kotoru. Ovo je samo dio rezultata projekta "Mladi za čist Jadran" koji ta nevladina organizacija realizuje od marta ove godine. 

Pored akcija čišćenja obale i rijeka, ovaj projekat bavi se i edukacijom mladih kroz interaktivne radionice, te ukazuje na problematiku zagađenja mora plastikom na razne kreativne načine, pa i kroz umjetničke instalacije. 

"Ovakve aktivnosti nijesu prosle nezapažene od strane mnogobrojnih građana grada Kotora, a ni turista i izazvale pregršt pohvala i podrške za ovu organizaciju. Planirano je još akcija početkom jeseni. Pored aktivnosti čišćenja, omladinski edukatori NVO Naša akcija bili su zaduženi za Djeciji klub volontera u sklopu Kotorskog festivala pozorista za djecu, u okviru kojeg su održavali radionice dva puta dnevno djeci od 7 do 12 godina primarno se fokusirajuci na kulturu, zaštitu mora, reciklazu i ponovnu upotrebu predmeta od plastike", saopšteno je iz NVO "Naša akcija".

Neke od aktivnosti(Foto: NVO Naša akcija)

 Kroz radionice kluba najmlađi volonteri festivala pravili su saksije i druge predmete od plastike, naučili da prave i voze SUP board od plastičnih boca, pravilli murale o moru sa plastičnim čepovima, naučili o zagađenju mora plastikom i uticaju na zivotinjski svijet i na kraju učesvovali u havajskoj ceremoniji za čuvanje mora. 

Najveću pažnju, kako navode, privukle ovogodišnje instalacije ostvarene kroz projekat "Mladi za čist Jadran".

Instalacija "Zmaj na bedemima"(Foto: NVO Naša akcija)

" Instalacija Zmaj na bedemima rađena u saradnji sa umjetnikom Mijom Martinovićem, i instalacija Meduza od plastike, zajedno sa već postojećim instalacijama Riba od plastike i Riba od mreza dale su jaku poruku svim prolaznicima o potrebi za zaštiti mora od plastike. U narednom periodu, mladi volonteri će se posvetiti daljim aktivnostima projekta koji je finansiran od strane Beyond plastic Med i fondacije Princ Albert II od Monaka, i koji traje do marta 2020. godine", naveli su iz "Naše akcije".