Mornarica višak brodova daje po cijeni starog željeza

Vlada se na taj korak, kako je objašnjeno, odlučila zbog lošeg stanja tih plovila koja su, većinom, godinama van redovne eksploatacije i propisanog režima održavanja, pa su u lošem stanju, devastirani ili im prijeti opasnost od potonuća zbog korozije koja je oštetila podvodne djelove trupa i palubu kroz koje brodovi primaju vodu
785 pregleda 8 komentar(a)
brod Rakite, Foto: Siniša Luković
brod Rakite, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.07.2018. 18:20h

Brodovima koji nisu potrebni Mornarici Vojske Crne Gore, prodajna cijena biće umanjena 30 odsto u odnosu na procijenjenu vrijednost, dok su cijene viška motora, opreme, rezervnih djelova i alata smanjene za 20 odsto.

To je odlučeno na posljednjoj sjednici Vlade, u četvrtak, na kojoj je razmatrana informaciju o stanju viška rashodovanih vojnih plovila i opreme koja nije potrebna Mornarici VCG.

Odluku o dodatnom umanjenju cijena viška brodova i plovnih sredstava Mornarice VCG, kao i brodskih motora, opreme, rezervnih djelova i alata koji su nepotrebni tom vidu oružanih snaga, Vlada je donijela nakon dva neuspjeha da ih proda putem tendera po cijenama koje je nakon procjene, lani iznijela konsultantska kuća “Mont Audit”, odnosno sudski vještak – ovlašćeni procjenitelj postrojenja i opreme prof. dr Đorđije Rakočević.

Odlukom Vlade o novim cijenama, cijene suvišnih plovila dovedene su na nivo ili tek malo iznad vrijednosti starog željeza i drugih otpadnih materijala.

Vlada se na taj korak, kako je objašnjeno, odlučila zbog lošeg stanja tih plovila koja su, većinom, godinama van redovne eksploatacije i propisanog režima održavanja, pa su u lošem stanju, devastirani ili im prijeti opasnost od potonuća zbog korozije koja je oštetila podvodne djelove trupa i palubu kroz koje brodovi primaju vodu.

Tako nova cijena po kojoj se na prodaju nudi rashodovani tanker za naftu PN-27, iznosi 133.000 eura, skoro 60 hiljada manje od procjene vještaka i tek oko 15 hiljada eura više nego što taj tanker dužine 58 metara, nosivosti 830 tona, sagrađen 1989. u Krakljevici, vrijedi kao sekundarna sirovina.

Za rashodovani desantni brod-minopolagač DBM-241, koji je procijenjen na 200.000, sada se traži 140.000 eura. Taj brod dug je 49,7, širok 10,2 metra, a puni deplasman mu iznosi 945 tona. Naoružan je bio sa dva dvocjevna topa AK-230 kalibra 30 mm, jednim četvorocjevnim topom M-75 kalibra 20 mm i četvorocjevnim laserom MTU-4, za PVO rakete malog dometa “strijela – 2M”. Brzinom od 12,5 čvorova pokretala su ga dva dizel motora ukupne snage 3.100 konja, a izgrađen je 1988. godine u Splitu.

DBM-241 je 2010. godine bio prodat kompaniji “Cofis”, koja je namjeravala da taj brod preproda Ratnoj mornarici Egipta, ali je posao propao zbog Arapskog proljeća u Egiptu, pa je “Cofis” odustao od preliminarno već sklopljenog ugovora sa Ministarstvom odbrane. Za rashodovanu drvenu motornu barku BRM-22, Vlada sada traži 3.600 eura.

Odlukom Vlade sa sjednice u četvrtak, cijene viška motora, opreme, rezervnih djelova i alata smanjene su za 20 odsto u odnosu na ranije procijenjenu vrijednost. Tako se sada tri brodska motora tipa MTU, odnosno MAN, kao i jedna plinska turbina tipa M8G kakve pokreću i fregate tipa “Kotor”, koje su još u operativnoj upotrebi Mornarice, prodaju za ukupno 36.100 eura.

Osam dizel generatora marke “Torpedo” prodaje se za nešto više od 11.200 eura, kompleti rezervnih djelova za motore MTU i Mercedes ukupno vrijede 77.500 eura, dok se za višak alata i uređaja koji su uskladišteni na Sasovićima, Pristanu i u Lepetanima, traži ukupno nepunih 4.000 eura. S.L.

Ako se ne proda, tanker iz 1952. biće ronilačka atrakcija

Ukoliko ne uspije ni predstojeći, posljednji pokušaj njegove prodaje, stari tanker za vodu PV-17, uskoro bi se mogao naći u crnogorskom podmorju kao namjerno potopljena olupina - atrakcija za ronilački turizam.

Vlada će brod koji je proizveden 1952. u Rijeci, posljednji put pokušati da proda za 110.000 eura, koliko vrijedi i kao otpadna sirovina.

Ukoliko prodaja ne bude uspješna, Vlada će, kako je odlučeno, brod ustupiti Ministarstvu održivog razvoja i turizma, nakon čega će biti kontrolisano potopljen na pogodnoj lokaciji unutar teritorijalnog mora Crne Gore.

“Na taj način će se taj plovni objekat valorizovati u turističke svrhe, koristiti kao centar za obuku ronilaca i biti turistička ponuda za podvodni turizam i ronioce”, navodi se u odluci Vlade.

Bonus video: