"Morska ptica" krasiće skupštinsku salu u Budvi

Carević pokrenuo postupak otkupa slike preminulog budvanskog umjetnika Jova Ivanovića, za šta će biti izdvojeno 12 hiljada eura
3099 pregleda 4 komentar(a)
Jedna od prepoznatljivih slika iz opusa Jova Ivanovića, Foto: Privatna arhiva
Jedna od prepoznatljivih slika iz opusa Jova Ivanovića, Foto: Privatna arhiva

Skupštinsku salu u Budvi krasiće slika "Morska ptica" poznatog crnogorskog slikara, Budvanina Jova Ivanovića, za čiji će otkup od porodice preminulog umjetnika Opština platiti 12 hiljada eura.

To piše u obavještenju o ishodu postupka javne nabavke koji potpisuje gradonačelnik Marko Bato Carević, u kome je navedeno da je cijeli postupak sproveden u skladu sa važećim propisima.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz kabineta gradonačelnika, na inicijativu predsjednika Opštine, Sekretarijat za lokalnu samoupravu pokrenuo je postupak nabavke slike “Morska ptica” slikara Jova Ivanovića koja će uskoro krasiti salu lokalnog parlamenta.

“Ideja ovog otkupa je stavljanja akcenta na kulturu i njenu važnost za našu opštinu. U pitanju je djelo koje pripada priznatom lokalnom autoru koje je estetski, motivski i poetički vezano za grad Budvu, a čije fizičke karakteristike odgovaraju frontalnom zidu skupštinske sale”, saopštili su iz kabineta predsjednika Opštine.

Oni dodaju da “svojom poetikom Ivanović slavi ljepotu svoga drevnog grada i mediteranskog pejzaža i da se to posebno ogleda u koloritu i motivu “Morske ptice”. Plava boja koja dominira ovom slikom je argument više koji ovo umjetničko djelo čini najboljim rješenjem za našu skupštinsku salu”.

Jovo Ivanović je jedan od najeminentnijih crnogorskih slikara, ključno ime u oblasti afirmacije likovne umjetnosti na lokalnom, crnogorskom, ali i evropskom nivou.

Ljubav prema Budvi Ivanović je nesebično dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne galerije, koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije i koja danas nosi njegovo ime.

Bonus video: