MORT: Krstionica na Ostrvu cvijeća mora biti srušena

Iz Direktorata za inspekcijske poslove MORT-a ranije su Srpskoj pravoslavnoj crkvi naložili da ukloni nelegalni objekat u tivatskom zalivu i krstionicu sruši do 20. decembra prošle godine
4243 pregleda 17 komentar(a)
Krstionica na ponti koju gradi MPC, Foto: Facebook
Krstionica na ponti koju gradi MPC, Foto: Facebook

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) odbilo je zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) da zadrži krstionicu na vodi, koja je podignuta na ponti na Ostrvu cvijeća. Iz MPC-a nisu komentarisali odluku resora na čijem je čelu Pavle Radulović.

Iz Direktorata za inspekcijske poslove MORT-a ranije su Srpskoj pravoslavnoj crkvi naložili da ukloni nelegalni objekat u tivatskom zalivu i krstionicu sruši do 20. decembra prošle godine.

Iz MPC su tada kazali da nisu bili upoznati sa time da je za objekat površine 11,33 metra kvadratna potrebna tehnička dokumentacija, te da će je, pošto su upoznati sa tim, zatražiti naknadno, “jer nemaju namjeru da izbjegnu obaveze prema državi”.

Građevinsko-urbanistička inspekcija MORT-a u decembru je bila na gradilištu i konstatovala da se na ponti, na Ostrvu cvijeća, izvode građevinski radovi mimo planskih dokumenata.

Iz MPC su tada, pored ostalog, kazali da je na spornoj lokaciji, prema planskim dokumentima, predviđena gradnja vjerskog objekta. Tvrdili su i da je u pitanju privremeni objekat, nakon čega su uložili žalbu na rješenje inspekcije o rušenju, ali je njihov zahtjev ponovo odbijen.

Iz Ministarstva ostaju pri stavu da krstionica na vodi mora biti srušena. Iz resora Radulovića, u obrazloženju rješenja, dodaju i da planskim dokumentima jeste predviđena gradnja vjerskog objekta, ali unutar Ostrva cvijeća, a ne na ponti.

Dodaju i da na ponti nije predviđeno postojanje bilo kakvog objekta.

"Navod žalitelja da se radi o privremenom objektu ne stoji, jer planom nije propisano postojanje bilo kakvih objekata na pontama, pa ni privremenih”, navodi su u odgovoru Ministarstva na žalbu MPC.

“Vijesti” su od Velibora Džomića, koordinatora Pravnog savjeta MPC, tražile komentar na odluku resora Radulovića. Džomić je kazao da je na putu i da nije u prilici da odgovori.

Bonus video: