Može li Crna Gora postati prepoznatljiva destinacija zdravstvenog turizma?

Ministarstvo priprema strategiju za razvoj najbrže rastuće grane turizma u svijetu
2233 pregleda 4 komentar(a)
Zdravsteni turizam šansa za produženje sezone na 12 mjeseci: Institut “Dr Simo Milošević”, Foto: Slavica Kosić
Zdravsteni turizam šansa za produženje sezone na 12 mjeseci: Institut “Dr Simo Milošević”, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.12.2018. 21:43h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma do kraja mjeseca raspisaće javni poziv za izbor obrađivača strategije razvoja zdravstvenog turizma, što je početni korak u cilju razvoja te najbrže rastuće grane turizma u svijetu sa stopom između 15 i 20 odsto godišnje.

Razvoj te grane turizma je dio strateškog opredjeljenja da država postane cjelogodišnja turistička destinacija.

Iz tog Vladinog resora “Vijestima” su kazali da Crna Gora geografskom pozicijom, obiljem prirodnog bogatstva, bogatom kulturnom baštinom i raznovrsnom ponudom u segmentu rehabilitacije, prevencije, stomatologije i estetske hirurgije, posjeduje sve uslove da postane prepoznatljiva destinacija zdravstvenog turizma.

“Strategiju ćemo pripremiti u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Privrednom komorom, Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, NVO ‘Klaster zdravstvenog turizma Crne Gore’, Institutom ‘Dr Simo Milošević’, javnim i privatnim zdravstveno-rehabilitacionim ustanovama, Nacionalnom turističkom organizacijom, turističkom privredom, opštinama i svim relevantnim interesnim grupama civilnog sektora. Rok izrade strategije je sedam mjeseci od dana zaključenja ugovora, dok je rok za proces revizije i usvajanja konačnog teksta tri mjeseca od dana dostavljanja predloga teksta strategije. Raspisivanje javnog poziva za odabir obrađivača strategije planiran je do kraja ovog mjeseca”.

Vlada, zgrada VladeZgrada Vlade

Pojasnili su da će strategija sa akcionim planom do 2025. godine definisati dalje pravce razvoja tog vida turizma i doprinijeti unapređenju ponude, koja i dalje svake godine sve više raste i ujedno je jedina industrija turizma koja u godinama recesije nije zabilježila negativne trendove, već bilježi porast od 11 odsto.

“Mnogi faktori na strani ponude i potražnje su uticali na ‘eksploziju’ industrije zdravlja, što uključuje i zdravstveni turizam. Zbog manjka slobodnog vremena, stresa, nezdravog stila života, tehnologije, zagađenja i ostalih uticaja, zdravstveni turizam preuzima sve značajniju ulogu u revitalizaciji psiho-fizičkih sposobnosti čovjeka. Važnu ulogu u oblikovanju potrošačkih trendova u svijetu (uključujući i trendove vezane za zdravlje i ljepotu) ima baby-boom generacija koja je obrazovana i raspolaže finansijskim sredstvima koja uglavnom troši na luksuzne proizvode i zdravstvene - wellness usluge. Uz to, intenzivno se radi na promociji zdravlja, što dovodi do stvaranja zdravstveno obrazovanije populacije koja vodi brigu o zdravlju i konzumaciji proizvoda koji čuvaju i unapređuju zdravlje. S druge strane, ekonomske promjene podstiču razvoj ‘društva blagostanja’, odnosno rast srednje klase koja raspolaže dovoljnim prihodom i slobodnim vremenom za putovanja”.

Uspješna implementacija, rekli su u Ministarstvu, znači i partnerstvo i zajedničku spremnost svih učesnika u stvaranju turističkog proizvoda, bilo da oni dolaze iz javnog ili privatnog sektora.

“Razvojem ponude zdravstvenog turizma, stvara se ambijent i okolina koja se mora štititi ne samo zbog nje same, već i kao osnova perspektivne turističke privrede u budućnosti gdje opet dolazi do izražaja turistička destinacija kao odredište, prostorna jedinica, institucija, kategorija koja jednostavno u program razvoja turizma mora integrisati i zaštitu životne sredine. U tom kontekstu bitno je da se turistička destinacija shvati kao tržište koje nudi određenu lepezu proizvoda, odnosno, u kojoj postoji mogućnost izbora kroz ono što se u teoriji marketinga naziva linija proizvoda i širina i dubina asortimana”.

Nadaju se sezoni tokom cijele godine

Iz Ministarstva su objasnili da će se strategijom na osnovu analize stanja definisati ključne mjere i ciljevi za intenzivniji razvoj zdravstvenog turizma, aktivnosti i indikatori uspjeha, način praćenja sprovođenja strateškog dokumenta, način izvještavanja i evaluacije i druga pitanja od značaja.

“Riječ je o dokumentu koji treba da predstavlja zajedničku međuresornu platformu za sistemsko podizanje konkurentnosti zdravstveno-turističke ponude Crne Gore. Dokumentom se posebno ukazuje na potrebu prilagođavanja postojećeg zakonodavnog okvira i na potrebu dodatnog obrazovanja pružaoca zdravstveno-turističkih usluga, akreditacije i sertifikacije ustanova...”.

Istakli su da je potrebno osvijestiti važnost razvijanja tog turističkog proizvoda koji bi mogao donijeti dodatni novac javnom i privatnom sektoru i postati jedan od načina suprotstavljanja sezonalnosti turizma.

“Nemamo toliko područja koje je uporedivo s potencijalom zdravstvenog turizma. Specifičnost zdravstvenog turizma, odnosno ono što ga stavlja u sferu prave privredne djelatnosti, je upravo njegova multiplikativnost, on pokreće mnogo toga, mnogo servisa i sektora. Osim pozitivnog učinka na zdravlje i kvalitet života, ova djelatnost ima brojne ekonomske benefite i ujedno podstiče i razvoj ostalih privrednih grana i djelatnosti, a može pridonijeti razvoju manje razvijenih područja. Najzapaženiji učinak zdravstvenog turizma je povećanje zaposlenosti, i to zbog produženja turističke sezone na cijelu godinu, kao i brojni benefiti hotelijerima usljed veće i konstantne popunjenosti tokom svih 12 mjeseci”.

Potencijale promovisati i iskoristiti

Iz Ministarstva su rekli da ako se analizira trenutno stanje u Crnoj Gori može se vidjeti da zemlja ima veoma dobre preduslove koji nijesu u dovoljnoj mjeri iskorišćeni (niti promovisani) za razvoj profitabilnih zdravstveno-turističkih aktivnosti.

“To su prirodni resursi, bogato istorijsko, kulturno i industrijsko nasljeđe, povoljan geografski položaj, tradicionalnu gostoljubivost ljudi, postojeću turističku infrastrukturu, multietnički karakter Crne Gore i multikulturne tradicije, kao i rastuću svijest turističkih poslenika o koristima koje razvoj zdravstvenog turističkog sektora može donijeti ukupnom privrednom razvoju”.

Bonus video: