Mugoša: Predložićemo zabranu javnih okupljanja, obustavu nastave...

Direktor Instituta za javno zdravlje kazao je i da će predložiti da svi koji mogu da rade od kuće ne dolaze na posao
81082 pregleda 103 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2020. 14:44h

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da će predložiti nacionalnom koordinacionalnom tijelu za zarazne bolesti novi set mjera, između ostalog, zabranu svih javnih okupljanja.

Mugoša je kazao da će predložiti zatvaranje škola na 15 dana, zabranu ulaska kruzera. Takođe, rekao je da će predložiti zatvaranje pozorišta, bioskopa...

Kazao je i da će predložiti da svi koji mogu da rade od kuće ne dolaze na posao, a da oni koji ne rade da izbjegavaju izlazak.

Sjednica nacionalnog kordinacional tijela trebalo bi da bude održana danas.

Mugoša je kazao da je pandemija koju je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija alarm da mora da se uradi sve što se može, pojasnivši da je rizik od pojave koronairusa u Crnoj Gori porastao još više.

"Čitajući stručne tekstove u najpoznatijim časopisima lao glavna mjera izdvojila se socijalna distanca", rekao je Mugoša i pojasnio da je trenutno najveći problem ponašanje.

Premijer Marković rekao je da je zdravstveni sistem, podržan od ostalih institucija sistema, uradio odličan posao.

On je kazao i da tradsicionalni mediji kvalitetno i posvećeno prate ovo pitanje ali je i ukazao da se na virtuelnom terenu širi panika i dezinformacije.

Pozvao je tužilaštvo da se odgovorno odnosi prema ovom problemu.

Rekao je i da će predložiti održavanje sastanka sa sudstvom i tužilaštvom kako bi se obezbijedila valjana sistemska reakcija za sprečavanje širenja panike u skladu sa zakonskim rješenjima.

Marković je poručio svima da prate uputstva Instituta za javno zdravlje i pozvao zdravstvene radnike da postupaju u skladu sa etikom i pravilima struke.

Ministar vansjkih poslova Srđan Darmanović kazao je da nemaju informaciju da je bilo ko od crnogorskih državljana u svijetu zaražen koronavirusom.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić podsjetila je da je održan sastanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca, koji su saopštili da imaju zalihe za naredna tri do četiri mjeseca.

Kazala je i da se transport roba za sada odvija nesmetano.

Rekla je da od utorka očekuju pad cijena naftnih derivata i da će u ponedjeljak dati konačnu informaciju o tome.

Poručila je da niko neće ostati gladan.

Bonus video: