Na Ćemovskom polju posječeno više od pola šume

Upućen apel građanima da prijave svaki slučaj nelegalne sječe, čime bi “omogućili pravovremeno reagovanje nadležnih institucija i procesuiranje izvršilaca krivičnog djela”
97 pregleda 9 komentar(a)
Ćemovsko polje, Foto: Damira Kalač
Ćemovsko polje, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 20.09.2013. 13:52h

Direktorka “Zelenila” Radmila Vujošević saopštila je da su u dva navrata šumokradice uhvaćene na Ćemovskom polju i predate policiji.

Ni šest dana nakon što su “Vijesti” objavile priče o sječenju borova u Zelenici, Vujošević nije odgovorila na pitanja, između ostalih, da li su procijenili štetu u poharanoj park šumi.

Ona je saopštila da je “Zelenilo” registrovalo nelegalnu sječu na Ćemovskom polju i prijavilo slučaj policiji.

Vujošević je pojasnila da je nelegalna sječa registrovana na prostoru od čak 570 hektara, što je više od polovine površine koju održavaju.

Ona je istakala da, “kao i uvijek do sada, najoštrije osuđuje nelegalnu sječu” i “sve devastacije javne imovine”.

“Komunalna policija Glavnog grada je u dva navrata zatekla i predala Upravi policije lica koja su nelegalno sjekla stabla u park šumi Ćemovsko polje. Vjerujemo da će nadležni organi preduzeti sve mjere kako bi izvršioci ovog krivičnog djela bili sankcionisani. Napominjem da Krivični zakonik Crne Gore za ovo krivično djelo predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora”, saopštila je Vujošević.

“Vijesti” su 14. septembra objavile da je u park šumi u Zelenici posječeno više stotina stabala i pričinjena ogromna materijalna šteta.

Stotine stabala posječena su i u park šumi na Zlatici i na Starom aerodromu...

Vujošević je saopštila da “Zelenilo”, “pored intenzivnog održavanja 600.000 metara kvadratnih zelenih površina u urbanoj zoni”, održava i prigradsko zelenilo – park šume, površine oko 1.000 hektara.

“Međutim, treba napomenuti da ovo nije samo problem nadležnih institucija Glavnog grada. Kako bi se spriječilo dalje nanošenje nenadoknadive štete gradu i građanima, vjerujemo da ćemo imati razumijevanje i dodatan angažman na najvišem nivou svih nadležnih institucija”, kazala je Vujošević.

Ona je pozvala građane da prijave svaki slučaj nelegalne sječe, čime bi “omogućili pravovremeno reagovanje nadležnih institucija i procesuiranje izvršilaca krivičnog djela”.

Bonus video: