Na grbači građana još 15 miliona

Garancija ima smisla ako će Vlada i platiti kredit jer RTCG nema novca, smatra Ivan Mitrović
80 pregleda 8 komentar(a)
Ivan Mitrović, Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Ivan Mitrović, Rade Vojvodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.12.2014. 19:47h

Vlada će dati garancije Radio televiziji Crne Gore (RTCG) za podizanje kredita za digitalizaciju od oko 15 miliona eura.

S obzirom na to da Javni servis ne može da podmiri ni redovne obaveze, sva je prilika da će i garancija za digitalizaciju, kao i mnoge druge Vladine, pasti na račun budžeta, odnosno građana.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić tvrdi da nema informaciju o namjeri Vlade da garantuje za kredit i da je zbog ne može ni komentarisati.

Predsjednik Savjeta Ivan Mitrović mnogo je konkretniji, iako takođe ne zna za to.

“To ima smisla ako će Vlada garantovati i platiti kredit kada za to dođe vrijeme jer Javni servis nema novca za to. Na tenderu će se tražiti partner koji je spreman da finansira i odradi digitalizaciju RTCG i da da godinu grejs perioda. Nakon toga u dogovorenom periodu bi mu se isplatilo to što je odradio i to RTCG ne može finansirati“, kazao je Mitrović “Vijestima”.

Da će Vlada dati garanciju, potvrđeno je “Vijestima” nezvanično iz Vlade.

“Garancije će biti data tek nakon tendera za izbor patrtnera koji bi digitalizovao taj medij”, kazao je izvor iz vrha izvršne vlasti.

Za realizaciju projekta digitalizacija, kako piše u obrazloženju predloga budžeta za 2015. godinu, potrebno je 14 miliona neto, odnosno, 17 miliona eura u bruto iznosu.

Krajnji rok za digitalizaciju radio-difuznog sektora koji je postavila EU je sredina juna naredne godine. Vojvodić je nedavno saopštio da RTCG ne bi stigao da se digitalizuje do tog roka i kada bi sada imao novac i krenuo u taj proces.

Pojasnio je da bi se u tom slučaju digitalizacija mogla završiti do proljeća 2016.

Početak digitalnog prenosa TV signala prije nekoliko dana obznanio je ministar za informaciono društvo Vujica Lazović.

On je saopštio da će narednih šest mjeseci uporedo funkcionisati digitalni i analogni prenos signala. Od 17. juna analogni prenos će biti ugašen, kao i u ostatku Evrope.

Studijska oprema 9,8 miliona eura, reportažna kola 3,75...

Od iznosa predviđenog budžetom za 2015. godinu, 9,8 miliona bi se potrošilo na studijsku opremu, 3,75 miliona za reportažna kola i dvije kamere, a 450 hiljada za integraciju sistema i obuku kadra.

RTCG je obavijestila Vladu da je, u komunikaciji sa više integratora (Sony, Studio Tech, Saran...), došla do saznanja da postoji zainteresovanost da, uz garancije Vlade, te firme finansiraju projekat uz godinu grejs perioda i četiri godine otplate. Ukoliko bi se izabrao taj način digitalizacije, tenderom bi se definisala obaveza izvođača da održava opremu dok se ne otplati.

Bonus video: