Na pjenu od mora: Porodica Jovović "ratuje" sa Rusima

Porodica iz Risna tvrdi da posjeduje dokument po kome ruska firma ne smije da gradi pored njihove kuće
157 pregleda 0 komentar(a)
marija jovovic, kuca jovovica, Foto: Ivana Komnenić
marija jovovic, kuca jovovica, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 01.03.2012. 03:32h

Porodica Jovović iz Risna tri godine vode borbu da dokažu da su građevinske dozvole za izgradnju dvaju stambenih objekata u Risnu, na placu koji se graniči sa njihovim, izdate mimo zakona.

Jovovići tvrde da ruski investitor, firma “Alseir Properties”, “izvodi radove u unutrašnjosti zgrada, iako to ne smiju”.

Marija Jovović kaže da su u ponedjeljak dobili papir iz urbanizma da građevinske dozvole nijesu važeće, i podsjeća da je taj slučaj pod sudskim sporom.

“Niko od nadležnih ne reaguje, samo mi je MUP izašao u susret i savjetovao šta da radim. Radnici rade krijući, po noći, a prije neki dan su, u prijepodnevnim satima, radili nešto oko struje. Tri godine se borimo sa njima, dokazujemo da je Opština Kotor izdala dozvole mimo DUP-a, koje su preko noći ucrtane, jer očigledno je da se sa novcem može sve završiti", kazala je Jovović.

Stradao bunar iz rimskog perioda

Ona tvrdi da je bivša načelnica kotorskog urbanizma preko medija stalno ponavljala da je sve rađeno po zakonu.

"A, evo, pokazalo se da li je sve rađeno kako treba, nakon što je podnijeta krivična prijava protiv nje i službenika urbanizma. Ruski investitor je uspio za ovo vrijeme da sagradi objekte, ali i da uništi našu porodičnu kuću staru 600 godina, kojoj ni zemljotres nije mogao ništa”, kazala je Jovović.

Marijin sin, Peđa Jovović, dostavio je “Vijestima” dokument koji je 20. februara dobio od kotorskog urbanizma, u kojem načelnica Slavica Vojinović navodi da “rješenja o građevinskoj dozvoli, izdata 2009. godine za ta dva objekta, nijesu pravosnažna, jer su u toku postupci po žalbama”.

“Uništili su nam stabla maslina, bunar iz rimskog perioda dubok 12 metara, iz kojeg smo do prije tri godine koristili vodu za piće. Presušio je. Kuća je počela da klizi, svuda su se pojavile pukotine, vlaga", priča Jovović.

Ovlašćeni zastupnik firme DOO “Alseir Properties” Irina Tolstikhina kazala je “Vijestima” da navodi Jovovićeve nijesu tačni

Ovlašćeni zastupnik firme DOO “Alseir Properties” Irina Tolstikhina kazala je “Vijestima” da navodi Jovovićeve nijesu tačni, te da su svi radovi izvođeni u skladu sa građevinskom dozvolom i odobrenim projektom.

“U toku cijele građevinske sezone 2009-2011. godine objekti ’Alseir Properties’ su više puta provjeravani od opštinskih i državnih inspekcijskih organa po prijavama porodice Jovović, koja je vlasnik susjedne parcele i kuće. Provjere su se, po pravilu, obavljale uz prekid građevinskih radova, iako za to nije bilo osnova", rekla je Tolstikhina.

"Sva rješenja ukinuta"

Republički inspektor za urbanizam je, kaže ona, 30. novembra 2009. godine predložio Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine da firmi ukine sva dobijena rješenja o lokaciji i građevinske dozvole.

"Međutim, do današnjeg dana su pomenuti predlozi republičkog inspektora za urbanizam presudama Upravnog suda Crne Gore, odnosno rješenjima Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore odbijeni, jer su u suprotnosti sa važećim zakonskim propisima”, kazala je Tolstikhina.

Bonus video: