Na Radonjićevo mjesto bi i Milašinović

Savjet ASK raspisao je 15. januara konkurs za novog direktora, nakon što je Sreten Radonjić u decembru podnio ostavku i izabran za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama
5670 pregleda 4 komentar(a)
Milašinović i Radonjić, Foto: Savo Prelević
Milašinović i Radonjić, Foto: Savo Prelević

Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) do danas su stigle tri prijave na konkurs za novog direktora, a prijavio se i aktuelni vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović.

Pored njega, na konkurs koji se završava sjutra, prijavio se i bivši član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Aleksa Ivanović.

To je “Vijestima” potvrdilo više izvora iz ASK.

Savjet ASK raspisao je 15. januara konkurs za novog direktora, nakon što je Sreten Radonjić u decembru podnio ostavku i izabran za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Pored opštih uslova za rad u državnim organima, kandidati za direktora ASK moraju da imaju visoko obrazovanje i deset godina radnog iskustva, od čega najmanje pet godina u vršenju poslova iz oblasti borbe protiv korupcije ili zaštite ljudskih prava.

Kako stoji u konkursu, za direktora ASK ne može biti izabrano lice koje je u posljednjih deset godina obavljalo ili obavlja funkciju poslanika, odbornika, člana Vlade, funkciju u političkoj partiji.

Na poziciju direktora antikorupcijske Agencije ne može biti izabran ni funkcioner kojeg je, u posljednjih pet godina, imenovala ili postavila Vlada ili Skupština.

Ovaj uslov može da diskvalifikuje, pojašnjavaju u Agenciji, Aleksu Ivanovića, jer ga je na prethodnu funkciju birala Skupština.

“Kandidati moraju da imaju najmanje tri mišljenja o stručnim i radnim kvalitetima od privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika kod kojeg radi ili je radio, odnosno sa kojim je ostvario poslovnu saradnju”, kaže se u konkursu.

Kandidat za direktora Agencije za sprečevanje korupcije dužan je da dostavi i obrazloženi predlog programa rada i ključnih prioriteta Agencije.

Direktor Agencije bira se na pet godina i može biti izabran najviše dva puta.

Iako se konkurs završava sjutra, u Agenciji će konačnu listu kandidata utvrditi nakon što istekne rok za eventualne prijave poslate putem pošte.

Bonus video: