Na tapetu haos na Pravnom fakultetu

Danas nova sjednica Upravnog odbora, Centar za građansko obrazovanje optužuje njegove članove da igraju partijske igre u predizbornoj kampanji
77 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 09:49h

Upravni odbor Univerziteta CG, pored rasprave o finansijskom poslovanju Rektorata, na današnjoj sjednici treba da donese odluku o Pravnom fakultetu, imenovanju novog dekana Ekonomskog fakulteta Dragana Lajovića i izmjenama Plana javnih nabavki Muzičke akademije.

U akademskim krugovima juče se moglo čuti da je moguće da rukovodstvo Univerziteta uvede prinudnu upravu na Pravnom fakultetu. Ipak, “Vijestima” je iz Upravnog odbora rečeno da “za rješavanje nagomilanih problema na tom fakultetu postoji nekoliko različitih opcija koje će danas biti razmotrene, nakon čega će članovi odlučiti o tome šta će preduzeti povodom situacije na tom fakultetu”.

Kako je kazao sagovornik “Vijesti”, brojne tužbe, sudski postupci i incidenti na tom fakultetu ne govore da je situacija na toj visokoobrazovnoj ustanovi akademska i na zavidnom nivou. Pravni fakultet je, osim toga, dospio u žižu jer je dekan Drago Radulović jedini koji nije u roku dostavio finansijski izvještaj, podatke o zaradama od komisija, projekata...

Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) saopštila je juče da Univerzitet CG nastavlja da bude sredstvo za partijske igre, kompenzacije i obračune u izbornoj kampanji, upozoravajući na nezakonite odluke Upravnog odbora. Ona je ocijenila da u tom kontekstu treba posmatrati „naglu zainteresovanost“ Upravnog odbora za rad pojedinih fakulteta, ali i donošenja odluka kojima se teži dodatnoj centralizaciji UCG i smanjenju ovlašćenja fakulteta.

Iz te NVO pozvali su rektora UCG Predraga Miranovića da obavezno prisustvuje današnjoj sjednici UO: “Rektor je odgovoran za efikasan i kvalitetan rad i red na UCG, a ne predsjednik UO (Duško Bjelica), koji trenutno nezakonito preuzima na sebe ta ovlašćenja i pokušava da rukovodi Univerzitetom. Njihove partijske raspodjele ne smiju uticati na ono što je zakonitost rada UCG”.

Kaluđerović ističe da Upravni odbor ne može da uvodi prinudnu upravu na Pravnom fakultetu, a da prethodno nije analizirao već dostavljene finansijske izvještaje i utvrdio ima li osnova za takvom vrstom sankcije.

“U nadležnosti predsjednika UO je provjera radnopravnog statusa osobe koja se kandiduje na funkciju dekana Ekonomskog fakulteta, kao i nekih drugih profesora na UCG koji rade i bez ugovora. To se očito pokušava izbjeći kreiranjem skandala na Pravnom fakultetu, kako bi se, po saznanjima CGO, smijenio nepodobni dekan. CGO očekuje od Upravnog odbora da će o savjesnosti rada dekana Pravnog fakulteta i zakonitosti radnopravnog statusa dekana Ekonomskog fakulteta donijeti ispravne i nepristarsne odluke, bez političkih, rodbinskih i drugih interesnih uticaja”, kazala je Kaluđerović.

Ona smatra da Upravni odbor mora razmotriti „nezakonito finansijsko poslovanje prethodnog dekana Pravnog fakulteta Ranka Mujovića“. “Ne bi smio zanemariti ni mišljenje Inspekcije rada, koja je jasno utvrdila da UCG nije mogao da zaključi ugovor o radu sa Draganom Lajovićem, jer je on već bio u radnom odnosu kod Investiciono razvojnog fonda, što znači da je radni odnos zasnovan suprotno Zakonu o radu“, rekla je ona

Ekonomski fakultet opet stao iza Dragana Lajovića

Aktuelni dekan na Ekonomskom fakultetu Milorad Jovović kazao je juče da smatra da su stvoreni svi uslovi da se Dragan Lajović, kao kandidat Vijeća Ekonomskog fakulteta koji je u prvom krugu tajnog glasanja dobio glasove većine, imenuje za dekana tog fakulteta u narednom mandatu.

On je, povodom navodnih nepravilnosti u radno–pravnom statusu Lajovića na tom fakultetu, u pismu Upravnom odboru ocijenio da o tome odluku treba da donesu nadležni organi jer ta materija nije u nadležnosti Vijeća fakulteta.

Jovović je dodao i da se povodom žalbe profesorice Gordane Đurović, koja je bila protivkandidatkinja Lajoviću, inspekcija nije ni zvanično, ni nezvanično obratila fakultetu.

Na zahtjev Đurovićeve Inspekcija rada je sačinila obavještenje da je Lajović, kada je u martu 2009. primljen za profesora, već imao radni odnos u Investiciono-razvojnom fondu, gdje je predsjednik Borda direktora.

On je kazao da Ekonomskom fakultetu od tada nije stiglo nikakvo obavještenje, ali ni rješenje kojim bi inspekcija naložila otklanjanje nepravilnosti.

Galerija

Bonus video: