Na Žabljaku počinje 12. regionalni evroatlantski kamp REACT

U toku pet dana realizovaće se 11 predavanja, deset panel diskusija, dvije radionice i debate
906 pregleda 0 komentar(a)
Najava za kamp
Najava za kamp

Na Žabljaku će od trećeg do 8. septembra biti održan 12.po redu regionalni evroatlantski kamp „REACT“ koji organizuje NVO „Alfa centar“. Od 270 kandidata iz 20 zemalja ekspertski savjet je odabrao 70 polaznika ovogodisnjeg REACT-a.

„Realizacijom ove jedinstvene ljetnje škole 'Alfa centar' daje svoj doprinos obrazovanju i edukaciji mladih ljudi na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije“, saopštili su iz „Alfa centra“.

U toku pet dana realizovaće se 11 predavanja, deset panel diskusija, dvije radionice i debate, a ovogodišnji kamp je obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona, kao i aktivizmom mladih i učešćem mladih u nacionalnim politikama. Za učesnike kampa je obezbjeđen sportski i kulturni program. Pored

Predavači na kampu su, kao i ranijih godina predstavnici državnih institucija Crne Gore, „Vojske Crne Gore, predstavnici diplomatske zajednice, ugledni profesori sa više međunarodnih univerziteta, organizacija civilnog društva i medija. Ove godine učestvuju i javne ličnosti iz kulturnog i naučnog života regiona“, kazao je Miloš Perović, direktor „Alfa centra“.

Među predavačima su Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, Suzana Pribilović, ministarka Javne uprave, Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom, Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Nenad Koprivica, direktor Direktorata u Ministarstvu sporta Crne Gore, Robert Pscel, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO štaba u Briselu, Veselko Grubišić ambasador Hrvatske, profesor Đorđije Blažić, od javnih ličnosti članovi hip-hop klape Who See, Dejan Dedovic i Mario Đorđević i popularne „Kumare, Srđan Stojanović i Miodrag Manerik.

“Veliki broj mladih ljudi, koji su kao studenti pohađali REACT, već sada se nalazi na odgovornim mjestima na kojima se donose odluke od značaja za budućnost Crne Gore i regiona. Siguran sam da će i ove godine prijateljstvo, znanje i iskustvo koje u septembru ponesu sa Žabljaka imati veliki i pozitivan uticaj ne samo na njihove živote i karijere, već i na stabilnost i demokratski razvoj Crne Gore i regiona”, istakao je Perović.

Bonus video: