Načelnici Uprave za nekretnine više ne smiju predmete držati u fiokama

Direktor Uprate za nekretnine Dragan Kovačević kaže da je među prvima u borbi protiv korupcije
473 pregleda 55 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2013. 19:53h

Nije tačno da kočimo borbu protv korupcije, baš naprotiv - preduzeli smo sve da nje ne bude, poručio je Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine koju je prethodnih dana u nekoliko navrata MANS optužio da sakrivanjem matičih brojeva vlasnika nepokretne imovine, uz Poresku upravu, stoji na put borbi protiv korupcije.

Kovačević ističe da im je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nakon inspekcijskog nadzora u pojedinim katastrima krajem februara naložila da u roku od 60 dana uklone sa svog sajta matične brojeve vlasnika nepokretnosti.

"Mi smo poštovali nalog kako ne bismo kršili zakon i plaćali visoke kazne. Da li je takvu odluku donio Savjet agencije ili je ona u suprotnosti sa nekom međunarodnom konvencijom nije naš posao. Naše je da radimo po zakonu, a ako je Zakon u koliziji sa evropskim zakonodavstvom onda treba da se mijenja i izjednači sa evropskom praksom", rekao je Kovačević.

On je"Vijestima" dostavio kopiju rješenja Agencije, u kome se navodi i da "načelo javnosti podrazumijeva sistem dostupnosti 'sve svakome', što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti".

Kovačević je objasnio da su matični brojevi ostali u bazi Uprave, da su izbrisani samo sa javno dostupnog sajta, i da svi oni koji se pozovu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama imaju prava na uvid dokumentacije i njeno kopiranje.

Kovačević je objasnio da su matični brojevi ostali u bazi Uprave, da su izbrisani samo sa javno dostupnog sajta, i da svi oni koji se pozovu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama imaju prava na uvid dokumentacije i njeno kopiranje

"Ja sam za borbu protiv korupcije i pozivamo svakoga, makar anonimno, da nam dostavi podatke o nezakonitostima. Ja ću uvijek poslati komisije u područne jedinice da to ispitaju, dokumentaciju ću dostaviti tužilaštvu, a one za koje se sumnja da su radili nezakonito suspendovati do krivičnog postupka. Nije tačno da mi kočimo borbu protiv korupcije jer svaku žalbu i optužbu detaljno provjeravamo, uključujući i one koje nam i NVO može dostaviti", naglašava direktor Uprave za nekretnine.

Poslije smjena načelnika nekoliko katastara zbog lošeg rada, Kovačević je nedavno bez funkcije ostavio i šefa najveće područne jedinice – Podgorica, Duška Vojinovića, koji je godinama pokrivao tu funkciju i važio za kadar lojalan gradonačelniku Miomiru Mugoši.

Vojinović je razriješen početkom avgusta a na njegovo mjesto je postavljen njegov pomoćnik Slavko Simović. To je urađeno, kako je objasnio, iz istih razloga kao i u slučaju katastara u Budvi, Baru, Bijelom Polju, Herceg Novom, Cetinju, Žabljaku, Beranama i Tivtu, gdje su dovedeni uglavnom mladi ljudi koji su već radili u Upravi.

Među smijenjenima je i načelnica budvanskog katastra Mirjana Marović, koja još nije preuzela funkciju Kovačevićevog savjetnika jer je na bolovanju.

„Vidjeli smo da u određenim katastrima ima problema, predmeti se nijesu rješavali u roku, čekalo se i po pet i više godina za njihovo završavanje, žalbe i pritužbe su nam stizale sa svake strane, kako od strane građana tako i od opština, notara, privatnih geodetskih firmi, advokata“, objašnjava Kovačević.

On je, kaže, zbog toga slao ekipe u kontrolu katastara nakon što je dobijao pritužbe na njihov rad, koje su provjeravale predmete na koje su se pritužbe odnosile. Neke kontrole, dodao je, završene su prosljeđivanjem dokumentacije tužiocima na provjeru. U pitanju su uglavnom predmeti „pojedinih referenata u prvom stepenu“.

Kovačević kaže da je na rukovodeće funkcije postavio „mlade koji imaju potencijala i koji su pokazali visoke profesionalne reference“.

„Dinamičan razvoj društva u svim pravcima i sve izražajnija potreba za katastarskim podacima, stvorila je potrebu za katastrom koji mora biti na evropskom nivou. Stoga, na čelu katastra ne može biti osoba koja ima samo znanje, već načelnik katastra mora biti informatički potkovan, znati jezike i biti dobar organizator i operativac”, dodao je.

U Podgorici vanredno

Podgorički katastar kao najveći u Crnoj Gori godišnje ima 15.000 predmeta, a zaostatak u rješavanju je veliki. Zato je zaposleno nekoliko novih savjetnika kako bi uz pojačani rad zaostatak bio smanjen na pristojan broj u odnosu na postojeće stanje, odnosno kako bi do kraja mjeseca zaostali predmeti bili riješeni, rekao je Kovačević.

On tvrdi da „već postoji reakcija na kadrovske promjene“ koje je sproveo prethodna dva-tri mjeseca.

„Katastri su u istraživanjima javnog mnjenja o korupciji bili u vrhu, ali u posljednje vrijeme to više nije slučaj. Pravi pokazatelj jeste da od izvršenih kadrovskih promjena više nemamo pritužbi već naprotiv dobijamo pohvale za brži, ažurniji rad i za bolji odnos prema strankama. Novi načelnici se trude da srede arhivu, da uspostave bolju komunikaciju sa državnim organima i opštinom, kao i da povrate poljuljano povjerenje građana”, rekao je on.

Nikome više nije zagarantovano mjesto

Rukovodilac Uprave za nekretnine poručuje da se “recidivi iz prošlih vremena i sistema moraju što prije iskorijeniti” i da “načelnici moraju biti pristupačni svima”.

“Nikome nije zagarantovano mjesto ukoliko ne iskaže visok nivo profesionalizma i predanosti poslu. Niko nije bogom dan da zadrži taj posao, nego će to zavisiti od njegovog profesionalnog odnosa. Za najveći katastar tražimo čovjeka koji će ga voditi jer Podgorica ima posla koliko svi ostali zajedno,“ objasnio je Kovačević.

Kovačević priznaje da njegova institucija ima “dosta kadrovskih i finansijskih problema, baza podataka je nekvalitetna i nepouzdana jer je katastar nepokretnosti rađen na osnovu podataka iz 60-tih godina prošlog vijeka i za potrebe uglavnom poreske politike”.

Pošto je ranije kao problem isticana i činjenica da ta institucija nije elektronski umrežena sa ostalim državnim ustanovama, sada se radi na tome. Uz pomoć kredita Svjetske banke do kraja godine biće završen softver koji će olakšati posao svima onima kojima je potrebna baza podataka Uprave za nekretnine, naveo je njen direktor.

Bonus video: