Nacionalno ne može na državne zgrade

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno vije i zastava tog manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice
2369 pregleda 1 komentar(a)
Samo državne zastave na parlamentu, Foto: Luka Zeković
Samo državne zastave na parlamentu, Foto: Luka Zeković

Predlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji je gotovo nakon dvije godine dostavljen Skupštini, zabranjena je upotreba nacionalnih oznaka na zgradama i u prostorijama Skupštine Crne Gore (osim u poslaničkim klubovima), predsjednika Crne Gore, Vlade Crne Gore, ministarstava i drugih organa uprave.

To se odnosi i zgrade i prostorije Ustavnog suda Crne Gore, sudova. Državnog tužilaštva, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vojske Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Centralne banke i Državne revizorske institucije.

Piše da se u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova čiji je osnivač opština, odnosno država, stalno vije i zastava tog manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice.

„U službenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja ističe se i zastava manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice“, piše u predloženom zakonu.

Precizira se da to pravo ne može koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ne čine većinsko stanovništvo. Važeći zakon o upotrebi nacionalnih simbola je iz 2000. i on nije usklađen sa Ustavom, piše u obrazloženju.

Bonus video: