Najkišovitiji maj i jedan od najhladnijih: Poljoprivrednici strahuju

Poljoprivrednici u Zetsko-bjelopavlićkoj ravnici pomno prate prognoze meteorologa, jer zbog obilnih kiša kasni sezona
10553 pregleda 1 komentar(a)
Korito Ribnice na Sastavcima prije dva dana, Foto: Luka Zeković
Korito Ribnice na Sastavcima prije dva dana, Foto: Luka Zeković

Umjesto da razmišljaju o odlasku na plažu, sunčanju ili roštilju, Podgoričanima i primorcima oči su čitav maj bile uprte u nebo u nadi da će kiša napokon prestati.

Poljoprivrednici u Zetsko-bjelopavlićkoj ravnici pomno prate prognoze meteorologa, jer zbog obilnih kiša kasni sezona.

Nije počelo ni košenje livada, zbog čega se mnogi plaše da neće uspjeti da skupe dovoljno sijena, odnosno da će trava istrunuti. Maj 2019. u Podgorici najkišovitiji je od kada se mjeri, odnosno od 1949. godine, kazao je meteorolog Dušan Pavićević, navodeći da je dosadašnji rekord bio 230 litara po kvadratnom metru.

On je kazao da je do 30. maja ove godine u Podgorici palo 234 litra po kvadratnom metru, kao i da je ovogodišnji maj jedan od deset najhladnijih od kada se mjeri.

“Velika količina kiše je bila i na primorju, a na sjeveru je bilo uobičajeno padavina za ovo doba godine. Nestabilno sa kišom zadržaće se do sredine sedmice”, kazao je Pavićević.

On je istakao da je moguće da će biti stabilizacija vremena krajem sedmice.

“Ali, to nije sigurno i treba sa rezervom uzeti”, rekao je Pavićević. Vodostaj rijeke Morače posljednjeg dana maja, prema zvaničnim podacima sa mjerne stanice, iznosio je 582 centimetra, a Zete 570, i daleko je viši od uobičajenog?

Nivo Cijevne ne mjeri se od 1989. godine, a rijeka se prije nekoliko dana, prema fotografijama objavljenim na portalu “Vijesti”, izlila iz korita usljed obilnih padavina.

Poljoprivrednici ističu da će pravo stanje moći da sagledaju tek kada se vrijeme stabilizuje, odnosno kada ugrije sunce.

“Pratimo prognozu, za sada je loše za paradajz i lubenicu, krompir je dosta dobar. Bojim se da neće biti dobro, jer kada naglo ugrije, onda mogu da se razviju razne bolesti”, istakao je poljoprivrednik iz Zete Žaro Maraš.

On kaže da će se nepovoljne vremenske prilike odraziti i na cijenu proizvoda.

“Loše je vrijeme, samim tim i manje je turista, potražnja nije velika, a trebalo bi da je već letnja predsezona počela, jer je kraj maja, početak juna”.

Poljoprivrednik iz Malesije Albert Camaj kazao je da sumnja da će “sve ovo izaći na dobro, ali da će znati tek za 15 dana”.

On je istakao da je uložio dosta novca i ove godine u poljoprivredu, odnosno da je zasadio razne kulture na 80 rala.

“Vidjećemo za 15 dana, odnosno kada se proljepša vrijeme. Kasni sazrijevanje, jer nema dovoljno sunca. U ovo doba lani, lubenica je imala četiri-pet kilograma, a sada je tek veličine trešnje”.

Nekoliko trgovaca u Podgorici “Vijestima” je potvrdilo da su u maju imali povećanu potražnju za obućom za kišu, čak i čizmama, što kažu da se ne pamti u ovo doba.

Kako su objasnili, pojedini građani su bili primorani da kupuju tu obuću, jer su rekli da su staru iznosili, a novu planirali tek da nabavljaju kada prođe ljeto.

U MUP-u se spremaju za sezonu požara

Dok su rijeke nabujale od kiša, iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova prije dva dana su apelovali na građane da u periodu pojačanog rizika od požara urede svoja imanja, te da ukoliko imaju potrebe za spaljivanjem određenog otpadnog materijala o tome obavijeste službe zaštite i spasavanje u svojim opštinama.

To je saopšteno nakon održanog sastanka između predstavnika jedinica lokalnih samouprava koji se bave poslovima komunalne policije i inspekcije i Direktorata za vanredne situacije na temu priprema za predstojeću požarnu sezonu.

Na sastanku su, navodi se, analizirane nadležnosti, kapaciteti i resursi službi u cilju smanjenja rizika od požara. Konstatovano je da će komunalna inspekcija i policija zajedno sa Inspekcijom za zaštitu i spasavanje Direktorata za vanredne situacije pojačati svoje aktivnosti na terenu u narednom periodu, kako bi se sprovođenjem preventivnih mjera smanjila opasnost od nastajanja požara na otvorenom prostoru.

Bonus video: